Hlavní obsah

Prezident i vláda si polepšili, věří jim více lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na počátku roku mírně vzrostla důvěra lidí v prezidenta i ve vládu. Prezidentovi věří nyní téměř dvě třetiny lidí, vládě necelá třetina. Největší důvěře se vedle hlavy státu těší ještě obecní a krajská zastupitelstva. S celkovou politickou situací je nyní spokojeno pouze 11 procent lidí. Vyplývá to z průzkumu CVVM.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Mirek Topolánek (vpravo) s prezidentem Václavem Klausem na jednání vlády.

Článek

V porovnání s prosincovým šetřením si prezident republiky o pět procentních bodů polepšil a v lednu mu důvěřovaly téměř dvě třetiny občanů (65 procent).

Mírný nárůst důvěry, konkrétně o tři procentní body, zaznamenala i vláda, které nyní věří 30 procent lidí. Obě komory parlamentu se těší prakticky stejné důvěře jako v předchozím období a jejich důvěryhodnost se dlouhodobě pohybuje kolem 22 procent u Sněmovny a 26 procent u Senátu.

Sněmovně i Senátu častěji důvěřují mladí lidé do 29 let, dotázaní s dobrou životní úrovní, vysokoškoláci, lidé s nadprůměrnými příjmy a příznivci ODS. Vyšší kritičnost byla zaznamenána u respondentů v důchodovém věku, u lidí se špatnou životní úrovní a mezi sympatizanty KSČM a ČSSD.

Instituce2/0812/081/09
Prezident586065
Vláda ČR262730
Sněmovna202122
Senát232626
Krajské zastupitelstvo464449
Obecní zastupitelstvo626366
Zdroj: CVVM

Nárůst důvěry zaznamenala na počátku letošního roku i krajská zastupitelstva, kterým nyní důvěřuje 49 procent občanů, ještě lépe si stojí zastupitelstva obcí, které za důvěryhodné považují dvě třetiny lidí.

Spokojenost s politickou situací je dlouhodobě velmi nízká

S celkovou politickou situací v České republice je spokojeno pouze 11 procent lidí, jejich počet se od poslední šetření nezměnil. O dva procentní body však narostl počet lidí, kteří jsou nespokojeni. Čtvrtina občanů se pak necítí být ani s spokojena ani nespokojena.

Spokojeni jsou lidé, kteří svou životní úroveň považují za dobrou, lidé s vyššími příjmy a příznivci ODS. Oproti tomu lidé starší a sympatizanti ČSSD a KSČM jsou s politickou situací nespokojeni.

Reklama

Výběr článků

Načítám