Hlavní obsah

Premiér hájí čest ministryně Buzkové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Vladimír Špidla se postavil na obranu své vládní kolegyně Petry Buzkové a prostřednictvím obrazovky vyzval poslance, kteří podle něho nevkusně komentovali změnu jejího image, aby se jí omluvili. Ministryně školství totiž ze zdravotních důvodů podstoupila operaci, při níž se podstatně zmenšil objem jejích prsou.

Foto: MHF F.L.Věka (archiv)

Stéphane Béchy a vzácné cembalo

Článek

To ovšem neuniklo zejména pánským kolegům, kteří si, když se jich novináři z Blesku dotazovali, co si o takové změně myslí, pustili pusu na špacír. A tak jeden mluvil o odstranění tvárnice (Petr Bratský, ODS, který se již Buzkové omluvil), další tvrdil, že to je dílo dobré podprsenky (Jiří Dolejš, KSČM) a jiný dodal, že přišla o dvě přednosti (Vlastimil Tlustý, ODS).

"Kdyby to zaznělo u piva v hospodě, pak bych se tolik nepohoršoval. Ale oni věděli, že je to do novin. Nikdo nemá zájem, aby se citlivé věci jeho tělesné integrity rozšiřovaly s bubnem na náměstí. Prostě to byl neomalený a hloupý výrok a je na místě omluva," rozhořčil se premiér, podle něhož poslanci museli vědět, že jejich komentáře budou otištěny a že to může urazit.

"Nemám sebemenší důvod se paní ministryni omlouvat, protože se domnívám, že jsem se svým výrokem o tom, že mám velké ruce a dávám proto přednost větším přednostem u žen, nedotkl. V soukromí spolu s paní ministryní často žertujeme mnohem drsnějším způsobem," prohlásil jeden z vyzvaných Michal Kraus (ČSSD).

"Nechápu, proč bychom si ve švejkovském Česku měli hrát na puritánskou Ameriku. Myslím si, že i politici by mohli občanům čas od času ukázat, že jsou lidé, že se dokáží vyjádřit jako chlapi, když sedí v hospodě. Mám za to, že muži, kteří nejsou schopni takovéto nadsázky, ať jsou politiky nebo ne, tak to nejsou skuteční chlapi," dodal Kraus.

Dostál: ČT jako bulvár

Výroky politiků v bulvárním deníku tak nastartovaly ve Sněmovně aféru, která může mít ještě dohru. Na obranu své kolegyně se totiž postavil i ministr kultury Pavel Dostál, kterého se dotklo, že si toto téma vzala za své i veřejnoprávní Česká televize.

"Jinými slovy dochází k tomu, že bulvární deník Blesk dává témata veřejnoprávním prostředkům, které ho dále zprostředkovávají divákům. Přiznávám, že když jsem se dověděl, že to ČT točí, zavolal jsem generálnímu řediteli a zeptal se ho, jestli se domnívá, že toto je poslání veřejnoprávní televize. On řekl, že o tom neví," uvedl ministr.

"Zítra se tak může stát, že pan prezident Klaus se o sobě ve veřejnoprávní televizi dozví ty hnusárny, které o něm napsal čtvrteční Blesk. Nechci o nich ani mluvit. Mluvím o tom proto, že toto patří do diskuse o veřejnoprávní televizi. Jestliže se bude chovat tímto způsobem, tak samozřejmě se politici nesmějí bát nahlas říci: to v žádném případě," dodal ministr Dostál.

Reklama

Výběr článků

Načítám