Hlavní obsah

Labe na horním toku stoupá, nahoru jde i Jizera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pastviny
Aktualizováno

Vážnou situaci řeší po prudkém oteplení, s nímž souvisí tání sněhu, obce na horním toku Labe a na Divoké Orlici i Orlici. Na horním toku Labe bylo v pondělí večer vyhlášeno pět třetích stupňů povodňové aktivity, voda z Labe zalila například zahrady v Brodu na Náchodsku. Naplněna je i přehrada Pastviny na Divoké Orlici. Začínají stoupat i hladiny řek v Libereckém kraji. Třetí povodňový stupeň ohrožení platil v půl desáté večer na 20 místech ČR.

Foto: Jakub Kaplan, ČTK

Rozvodněná Orlice z okolí Třebechovic pod Orebem a Týniště nad Orlicí

Článek

Třetí stupeň hlásí horní tok Labe hned ze čtyř míst na Náchodsku a Trutnovsku, a to ze stanic Vestřev, Les Království, Stanovice a Brod. Večer dosáhlo třetí stupně Labe i v Němčicích na Pardubicku.

Na druhém stupni je zatím tato řeka na dolním toku na českém území, v Litoměřicích, Ústí nad Labem a Děčíně. I tam se ale v úterý odpoledne očekává dosažení třetího stupně. Střední tok je zatím klidnější, v Kostelci nad Labem je druhý stupeň, v Mělníku první.

Velké průtoky a rozlévající se řeky trápí lidi na několika dalších místech východních Čech. Na třetím stupni je Orlice v Týništi nad Orlicí i Tichá Orlice v Čermné nad Orlicí. Stupeň nebezpečí překročila i Chrudimka v Nemošicích u Pardubic.

Aktuální situaci na řekách v Česku můžete sledovat zde.

Hladiny stoupají, nejvyšší povodňový stupeň je na 21 místech

Domácí

Hladiny stoupají i na Jizeře v Libereckém kraji. V Jablonci nad Jizerou dosáhla třetího stupně, v Bakově nad Jizerou byla po celý den na druhém stupni.

Záplava v Bakově nad JizerouVideo: Aktu.cz

Na čtyřech místech je na stupni ohrožení i Sázava, a to v Kácově, Zruči nad Sázavou, Světlé nad Sázavou a v Chlístově.

Třetí stupně jsou i na dvou místech toku řeky Jihlavy, v Brancouzích a Ptáčově, a také v Dalečíně na Svratce s Janově na Moravské Dyji.

Foto: ČHMÚ

Stupně povodňové aktivity ve 21:20

Přehrada Pastviny na hraně kapacity

Napjatou situaci řešili odpoledne u přehrady Pastviny na Divoké Orlici. Měla začít v pět hodin odpoledne odpouštět více vody, rozhodlo o tom Povodí Labe. Odtok se měl navýšit z nynějších čtyřiceti metrů krychlových za sekundu na padesát. Obyvatelé obcí pod přehradou o tom byli informováni a připravovali se na velkou vodu. Povodí Labe ale na poslední chvíli rozhodlo, že odtok zvyšovat nebude. Ještě chvíli předtím bylo ve hře i zvýšení na 55 metrů krychlových.

„Odpoledne jsme celou situaci přehodnotili a zhruba v 17 hodin jsme vše prokonzultovali a rozhodli se, že zůstaneme na odtoku čtyřicet kubíků za sekundu,“ uvedl Novinkám Pavel Řehák, technický ředitel Povodí Labe. Dodal, že důvodem změny je relativně příznivá situace, kdy se v průběhu pondělí Orlickým horám srážky poměrně vyhýbaly.

Foto: Mapy.cz/Novinky

Vodní nádrž Pastviny na Divoké Orlici

Odpoledne ale hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (SOCDEM) popisoval dramatický scénář v případě, že se odtok nezvýší. „V případě ponechání stávajícího odtoku hrozí naplnění nádrže nejpozději do pěti hodin a dosažení maximální retenční hladiny. Poté by s vysokou pravděpodobností následovala těžko regulovatelná situace. Všechny výpočty vychází naprosto na hraně,“ uvedl Netolický (SOCDEM).

Zvýšení hladiny po oznámení Povodí Labe o zvýšeném odtoku očekávaly obce Nekoř, Líšnice, dále v Žamberku, Helvíkovicích. V Líšnici už v tu chvíli byla voda vylitá a dosahovala k domům. V Nekoři byl odpoledne druhý stupeň povodňové aktivity, k večeru jej hydrologové zmírnili na první.

„Během dnešního odpoledne a noci očekáváme denní srážkové úhrny do deseti milimetrů, a to zejména v horských oblastech. Teploty se během dneška a zítřka budou pohybovat okolo pěti až deseti stupňů. Vzhledem k vyšším teplotám a pokračujícímu odtávání sněhové pokrývky očekáváme během odpoledne a noci v horních částech povodí zastavení poklesů nebo opětovný nárůst hladin a průtoků na obdobné kulminační hodnoty jako v předchozích hodinách,“ uvedl Jiří Petr z dispečinku Povodí Labe v Hradci Králové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám