Hlavní obsah

Přehlídka Bahna ukázala válku technologií i konec druhé světové války

– Strašice
Novinky, mak

Jak vypadá moderní válka technologií nebo jak vypadaly minulé střety, mohli vidět návštěvníci 26. ročníku Dne pozemního vojska Bahna 2015, který se uskutečnil v sobotu v prostoru vojenského cvičiště Bahna u Strašic ve Vojenském újezdu Brdy. Představil českou i zahraniční techniku a historické ukázky.

Přehlídka Bahna ukázala válku technologií i konec druhé světové válkyVideo: Novinky

 
Článek

K vidění byla současná vojenská technika a bojové postupy, ale i historické ukázky připomínající 100 let od vzniku Československých legií a 70 let od konce druhé světové války.

Do cvičení Bahna se zapojilo přes tisíc vojenských profesionálů s více než 300 kusy pozemní techniky. Zastoupení se svou technikou zde měly i ozbrojené síly Slovenska, Polska, Rakouska a Spojených států amerických.

Návštěvníci si mohli prohlédnout obrněné a nákladní vozy, historické tanky, džípy a stíhačky, které používala americká, sovětská a německá armáda v roce 1945, kdy vrcholily boové operace ve střední Evropě vrcholily. Nechyběly ani všechny modifikace obrněného vozidla Pandur i americké obrněné transportéry Stryker.

Diváci mohli zhlédnout ukázku obranné operace, které se zúčastnily i vzdušné síly. Konkrétně šlo o pilotáže vrtulníků Mi-24 a Mi-171.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám