Hlavní obsah

Předsedou správní rady VZP je poslanec Philipp, záda mu bude krýt Kalousek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Novým předsedou správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) byl v pondělí zvolen lidovecký poslanec a lékař Tom Philipp. Místopředsedou je někdejší ministr financí a bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Foto: KDU-ČSL

Poslanec Tom Philipp (KDU-ČSL)

Článek

Philipp svůj zájem o post šéfa správní rady největší zdravotní pojišťovny avizoval. Problematice se věnoval coby náměstek ministra zdravotnictví a osm let byl řadovým členem správní rady.

S Kalouskovým angažmá měli problém Piráti, kteří poukazovali na to, že exministr bude terčem pro kritiky z řad opozice.

Ze 30 členů správní rady VZP volí Sněmovna 20, deset jmenuje vláda.

Pirátům vadí Kalousek ve vedení VZP

Domácí

Ta do správní rady pojišťovny koncem ledna jmenovala mimo jiné Kalouska, senátora Romana Krause (ODS), náměstka ministra zdravotnictví Josefa Pavlovice (Piráti) či místopředsedu Sněmovny Jana Skopečka (ODS).

Z 20 členů volených dolní komorou mají koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a hnutí ANO shodně sedm zástupců, čtyři jsou za koalici Pirátů a Starostů a dva za SPD.

Sněmovna před pár dny rozhodla i o částečné obměně dozorčí rady.

Oba orgány poslanci obsazují podle zásady poměrného zastoupení stran v dolní komoře. Nezasedají v nich tak již zástupci ČSSD ani KSČM.

Reklama

Výběr článků

Načítám