Hlavní obsah

Před Vánocemi někdo odložil do babyboxu chlapce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do babyboxu na radnici v Praze 6 odložil někdo v pátek chlapce. Dostal jméno Oliver.

Foto: Lenka Plačková

Zakladatel babyboxů Ludvík Hess u jedné ze schránek

Článek

Jde o 259. dítě umístěné v Česku do těchto speciálních schránek pro nechtěné děti. Zároveň je to deváté dítě nalezené v babyboxu v Praze 6. Informoval o tom zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess. Dítě bylo podle něj na pohled zdravé.

Babybox na budově radnice Prahy 6 funguje od července 2010. Loni v červnu původní zařízení nahradilo modernější – takzvaný babybox nové generace. Chlapce do něj někdo odložil také letos v listopadu. Dostal jméno Libor.

Babybox je v podstatě novorozenecký inkubátor. Ve chvíli, kdy je do něj dítě vloženo, zapne se vyhřívání a ventilace a s mírnou prodlevou také alarm, který upozorní zdravotnický personál. Ten pak dítě z babyboxu vyndá. Dítě je poskytnuto k adopci a dostane novou totožnost.

Cílem babyboxů je předejít ohrožení zdraví a životů nechtěných dětí. Klimatizované schránky jsou přístupné z vnější strany budovy a umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí. Kritici babyboxů tvrdí, že odporují některým článkům Úmluvy o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

V babyboxu v Teplicích našli novorozenou holčičku

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám