Hlavní obsah

Před 170 lety se narodil TGM. Běžci na jeho počest vyrazili z Hodonína do Lán

V jihomoravském Hodoníně v sobotu ráno odstartoval štafetový běh do 360 kilometrů vzdálených Lán u příležitosti 170 let od narození prvního československého prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka. Masaryk se v Hodoníně narodil a zemřel v Lánech, kde je také pochovaný.

Foto: Profimedia.cz

Tomáš Garrigue Masaryk

Článek

Alois Sečkář z Běžeckého oddílu TJ Sokol Praha-Krč ČTK řekl, že se běžci vystřídají na 36 úsecích, do cíle by měli dorazit v neděli večer.

Běžci chtějí vzdát akcí hold prvnímu československému prezidentovi. „Letos je kulaté výročí a napadlo nás, že spojíme během místa, kde se Masaryk narodil a kde je pochovaný. Chceme všem připomenout, že je výročí narození prezidenta osvoboditele," uvedl Sečkář, který štafetu odstartoval od zámečku Masarykova muzea v Hodoníně.

Hlas TGM po 90 letech. Národní muzeum našlo nahrávku projevu z roku 1930

Domácí

Běh propojí nejen dvě významná místa narození a úmrtí Masaryka, ale také místa, která jsou spjatá s jeho jménem. Předávky štafet se podle Sečkáře uskuteční například v Čejkovicích u sochy Masaryka, v Hustopečích na Masarykově náměstí nebo v Brně u Masarykovy sochy před Lékařskou fakultou Masarykovy univerzity.

K běžcům se na trase může přidat kdokoliv. Trasa většinou vede po cyklostezkách, někdy ale také po silnicích. „Snažili jsme se vybrat úseky silnic nižších tříd, ale někdy tam máme i kousek u silnic I. třídy," poznamenal Sečkář.

Masaryk se narodil 7. března 1850 v Hodoníně. Zemřel 14. září 1937 v Lánech. Prezidentem byl v letech 1918 až 1935.

Reklama

Výběr článků

Načítám