Hlavní obsah

Pražští zelení nedokázali vybrat Štěpánkova nástupce

Právo, trj
Praha

Ani tři dvoukolové volby v sobotu nerozhodly o tom, kdo by příští dva roky měl řídit pražskou Stranu zelených po Petru Štěpánkovi.

Foto: Profimedia.cz

Petr Štěpánek

Článek

O post předsedy se střetli primátorčin náměstek Matěj Stropnický, místostarosta a městský zastupitel Ondřej Mirovský, lékař a zastupitel Prahy 9 Jan Trnka.

Mirovský měl k postu šéfa pražských zelených nejblíže, získal nejvýše 30 z 64 hlasů, potřeboval jich však 33. Stropnický se podle svých slov pro kandidaturu rozhodl v sobotu ráno poté, co seznal, že jeho otec Martin couvá z boje o místo ve vedení ANO. "Není možné tak ustupovat," uvedl Matěj Stropnický.

Štěpánek post v čele krajské organizace SZ neobhajoval. "Jsem statutární místopředseda Strany zelených," zdůvodnil Právu. Předsedou kraje zatím zůstává, konference byla přerušena.

Na lednovém sjezdu zelených v Brně Štěpánek usiloval o post předsedy, porazila ho však úřadující šéfka strany Jana Drápalová.

Podporu pražských zelených Štěpánek, který je starostou Prahy 4 a šéfem městských zastupitelů, neztratil. "Konference odhlasovala, že za předsedou zastupitelského klubu stojíme," uvedl Mirovský.

Výsledek konference nemá znamenat žádný obrat ve vztahu k magistrátní koalici, v níž ANO a ČSSD útočí na Stropnického. Trojkoalice odmítá požadavek, aby náměstka vyměnila. "Musíme držet pozice a prosazovat zelenou politiku, kde to jen trochu jde," řekla členka klubu Petra Kolínská.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám