Hlavní obsah

Pražští lidovci koalici podrželi, o Stropnickém mají rozhodnout zelení

– Praha • Aktualizováno

Pražská KDU-ČSL chce zachovat koalici ANO, ČSSD a Trojkoalice lidovců, Starostů a zelených. Ve sporu mezi primátorkou Adrianou Krnáčovou (ANO) a náměstkem Matějem Stropnickým (Trojkoalice/SZ) se vydala střední cestou. O osudu Stropnického má podle lidovců rozhodnout Strana zelených (SZ).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Budova pražského magistrátu na Mariánském náměstí

Článek

„To hlavní je, že stále preferujeme současný stav koalice, to znamená Trojkoalice, ČSSD a ANO. Druhá věc, co se týká personálního obsazení – preferujeme, aby radní zůstali tak, jak jsou. Ale respektujeme jakýkoli názor Strany zelených,“ řekl Novinkám předseda pražské KDU-ČSL Jan Wolf.

Pokud budou tedy zelení chtít, aby zůstal Matěj Stropnický náměstkem, budou to lidovci také podporovat.

Spor mezi ním a Krnáčovou se rozhořel v úterý poté, co pražští radní náměstkovi Stropnickému neschválili klíčové materiály týkající se stavebních předpisů. [celá zpráva]

Místo toho v radě prošly hlasy ANO a ČSSD návrhy primátorky, které měl údajně připravit její sekretariát. Stropnický pak ve středu naznačil, že návrhy Krnáčové mu připadají, jako by je psali developeři. Chce, aby mu primátorka dala seznam lidí, kteří dokumenty připravili. [celá zpráva]

Lidovci: Do personálií nezasahujeme

„Nezasahujeme si do žádných personálních otázek,“ dodal za lidovce Wolf. Pražská KDU-ČSL si myslí, že stavební předpisy by však měly zůstat v kompetenci Stropnického. Celá rozmíška kolem předpisů se dá podle Wolfa řešit, aby nebránila fungování koalice.

Stropnický dal už v úterý na jednání zastupitelského klubu Trojkoalice svou funkci k dispozici, klub byl ale proti.

Krnáčová pak Stropnického zkritizovala, že není schopen vyřešit problém stavebních předpisů. Ten uvedl, že Trojkoalice je přehlasovávána spojenectvím přátel starých pořádků ANO a ČSSD. Trojkoalice chce situaci řešit na koaličním jednání. Kdy se uskuteční, zatím není jasné.

Na mimořádném jednání se ve čtvrtek sejde i vedení pražského STAN. Kvůli sporu se už v úterý sešlo vedení pražské SZ. Konstatovalo, že nesystémový zásah do pravomocí Stropnického je v rozporu s koaliční smlouvou a hrubým překročením hranic spolupráce a že poměry v koalici brání v plnění programového prohlášení rady města.

Zastupitelstvo má v Praze 65 členů, koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice vládnou těsnou většinou 33 hlasů. Za ANO je v zastupitelstvu sedmnáct členů, sociální demokraté i Trojkoalice mají po osmi křeslech.

Reklama

Výběr článků

Načítám