Hlavní obsah

Pražský magistrát na Václavském náměstí? Objevila se možnost koupě budovy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražský magistrát by mohl nastěhovat část svých úředníků do budovy na rohu Václavského náměstí a Štěpánské ulice, která patří Komerční bance (KB). Bance město podá návrh na koupi budovy, což ve čtvrtek ráno potvrdili radní, vyjádřit by se ještě během dne měli zastupitelé.

Foto: Milan Malíček, Právo

Budova Komerční banky na Václavském náměstí

Článek

Komerční banka prodává svou budovu na adrese Václavské náměstí 42, potvrdil ředitel komunikace banky Tomáš Zavoral. To zaujalo město, které hledá prostory, kam by nastěhovalo úředníky ze Škodova paláce, kde má pronájem do roku 2028.

Návrh zastupitelům předložil radní Zdeněk Kovářík (ODS), dostat by se k němu mohli patrně večer. Podle Kováříka (ODS) věc nesnese odkladu. „Týká se podání návrhu závazné cenové nabídky na koupi stoprocentního podílu ve společnosti, která je ve stoprocentním vlastnictví Komerční banky,“ řekl radní, podle něhož se s akciemi společnosti obchoduje na tuzemských i zahraničních burzách.

Banka chce podle Zavorala veškerý provoz soustředit do centrály v pražských Stodůlkách. „Veškerá výběrová řízení a jejich parametry představují interní informace banky, z tohoto důvodu je veřejně nekomentujeme,“ uvedl ředitel komunikace banky.

Nižší cena a nájemné v eurech, pražští radní schválili dohodu o Škodově paláci

Domácí

Budova na rohu Václavského náměstí a Štěpánské ulice je větší než Škodův palác v Jungmannově ulici. Celková výměra podlahových ploch budovy Komerční banky se blíží 50 tisícům metrů čtverečních, část má památkovou ochranu. Na přelomu 20. a 30. let ji pro Poštovní spořitelnu navrhl architekt František Roith, autor Městské knihovny na Mariánském náměstí nebo České národní banky Na Příkopě.

Velikosti budovy zřejmě bude odpovídat cena. Zastupitel Jan Čižinský (Praha sobě) ve čtvrtek zmínil částku tři miliardy korun, kterou srovnával s penězi, které Praha musí investovat do kapacit pro střední školy, a nemovitosti pro ně nekupuje.

Město podle bývalého radního Jana Chabra (TOP 09) se však o budovu na Václavském náměstí zajímá asi tři a půl roku. „Opravdu nejde o žádný překotný proces,“ uvedl Chabr.

Pražští úředníci nyní sídlí na několika místech. Velká část jich je ve Škodově paláci v Jungmannově ulici. Ve Škodově paláci magistrátu končí v roce 2028 nájemní smlouva. Dvacetiletý nájem měl město vyjít na 4,4 miliardy korun, nakonec zaplatí o 860 milionů méně. V roce 2017 palác koupila investiční společnost GLL Real Estate Partners se sídlem v Mnichově.

Slum před Úřadem vlády: Praha 1 už zahájila řízení o odstranění

Domácí
Foto: archiv Pravo, Právo

Škodův palác na archivním snímku

Reklama

Související témata:
Škodův palác

Související články

Výběr článků

Načítám