Hlavní obsah

Pražskou čtvrť zaplavily stovky přemnožených baboček

– Praha

V pražských Ďáblicích v blízkosti skládky jsou k vidění stovky baboček bodlákových na jednom místě. Motýl se přemnožil díky příznivému počasí pro svůj vývoj.

Článek

„Druh se vyvíjí na rostlinách, které běžně označujeme jako plevelné, například bodláky či pcháče. Takové právě nacházíme na skládkách nebo na sídlištích,“ popsal entomolog František Krampl, proč se motýl usadil právě v blízkosti skládky v Ďáblicích.

Ideálním počasím pro jeho vývoj je teplo s občasnými dešti a právě takové podmínky jsou letos. Motýli, kteří přiletěli z jihu, nakladli v Česku vajíčka a nová generace se vyvíjí už tady. Motýl u nás ale nemůže přezimovat, nově vylíhlí jedinci se buď vracejí na jih, nebo uhynou. Babočka žije v průměru několik týdnů.

Foto: Profimedia.cz

Babočka bodláková

Babočka bodláková do střední Evropy migruje pravidelně, jen letos je to podle Krampla ve větší míře.

Babočka bodláková

Jde o jednoho z nejrozšířenějších motýlů na světě. Žije v teplém a suchým podnebí, nejčastěji v Asii, severní Africe a Středomoří. Je schopná přežít i ve vysokých horách, například v Alpách. Její výskyt nebyl potvrzen pouze v Jižní Americe.

Druh na jaře migruje z jihu na sever, tam se líhnou další generace a část té poslední míří opět na jih.

Motýl žije nejčastěji na slunných místech, rumištích, sídlištích a také v blízkosti železničních tratí, využívá bodláky a pcháče a také kopřivy. Druh se vyhýbá lesům.

Kromě Středomoří je babočka bodláková běžným druhem v Asii a severní Africe. Ráda se vyhřívá na sluníčku právě na skládkách nebo na železničních náspech. Je velmi dobrým letcem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám