Hlavní obsah

Pražské Holešovice a Karlín znovu propojí vltavský přívoz

Novinky, Aneta Lednová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V Praze na Vltavě začne od velikonočního Velkého pátku fungovat přívoz pojmenovaný HolKa. Ten spojí břehy Holešovic a Karlína a cestu zkrátí o dvacet minut. Provoz bude fungovat až do podzimu.

Z Holešovic do Karlína za pět minut a ještě komfortněVideo: Aneta Lednová, Novinky

 
Článek

Tento přívoz vyjel na svou pravidelnou linku už vloni, kdy se od srpna do října testoval. Během těchto tří měsíců převezl téměř dvacet tisíc cestujících. „Velký ohlas, který přívoz sklidil v loňském roce, předčil očekávání nás všech. Ve slunečních dnech a o víkendech jej využilo přes 400 cestujících denně. Zařadil se tak mezi tři nejvyužívanější pražské přívozy,“ řekl Novinkám místostarosta Prahy 7 Ondřej Mirovský (SZ).

Přívoz bude ve všední dny vyplouvat v 7:00, o víkendech od 8:00. Vltavu bude v pravidelných intervalech brázdit do 20:00 a v létě do 21:00. Zájemci za cestu zaplatí stejné jízdné jako v pražské MHD.

Mezi vltavskými břehy by měl během sezóny najezdit přes 7000 kilometrů. Za 1,4 miliónu ročně jej bude provozovat Pražská paroplavební společnost. Smlouvu má na deset let.

Jméno HolKa dostala loď podle počátečních slabik čtvrtí, které spojuje. Od ostatních přívozů se liší svým komfortem. „Plavidlo má polstrované sedačky. Můžete zde pohodlně převézt nejen kočárek nebo pejska, pokud ho pojedete venčit na Štvanici, ale třeba také kolo. Vejde se sem i s převozníkem dohromady dvanáct cestujících,“ řekl výkonný ředitel Pražské paroplavební společnosti Štěpán Rušňák.

Reklama

Výběr článků

Načítám