Hlavní obsah

Pražské břehy čeká významná proměna

Novinky, ale
Praha

Pražské náplavky se v posledních letech staly jedním z nejoblíbenějších míst v centru Prahy, kam především mladí lidé chodí trávit volný čas. Právě kvůli vysoké koncentraci lidí je potřeba tyto prostory podstatně změnit. Proměna čeká jak Rašínovo nábřeží, tak Smíchovskou část.

Pražské břehy čeká významná proměnaVideo: Atelier 8000, HMP, Novinky

 
Článek

Náplavka na Rašínově nábřeží se dočká významných změn. Podle pražské radní Jany Plamínkové jsou na prvním místě toalety.

„Ta koncentrace lidí je tam veliká a to, že tam nejsou důstojná sociální zařízení, je hanba,“ uvedla radní pro oblast infrastruktury, technické vybavenosti a životního prostředí Jana Plamínková.

Nové využití dostanou kóje, kterých je na náplavce hned několik. V těch mají vzniknout kavárny nebo menší výstavní síně. Reálný termín realizace je zhruba koncem příštího roku.

Už letos se ale Pražané dočkají alespoň dílčích změn. Instalovat se na Rašínově nábřeží budou nové koše na odpadky a také lavičky.

Propojit Smíchov s náplavkou

Smíchovskou část čeká podstatně větší proměna. Nejedná se totiž pouze o náplavku, ale o celé Smíchovské nábřeží, které se táhne od mostu Legií až k Barrandovské skále. Celý projekt je rozdělen do několika úseků.

Nejpodstatnější však je, aby se Smíchov opět propojil s náplavkou a naopak.

„Studie má proto nasměrovat celkový vývoj náplavky, předeslat vize, které se mohou týkat jejího rozvoje. A to jak z hlediska relaxace, sportovního a aktivního vyžití, například revitalizace Dětského ostrova, korza, oddychové plochy a podobně, kulturního a společenského vyžití, tak i z hlediska dopravy, pěšího přístupu a napojení na vnitřní část Smíchova, což je mj. zcela zásadní bod objemové studie,“ uvedl pro Novinky starosta páté městské části Radek Klíma.

Otevřená je stále otázka vyhlídkového kola. V současné době existují tři varianty. První počítá se zachováním místa ve skoro stejné podobě, ve které se nachází nyní. Druhá nabízí ověření možnosti umístění vyhlídkového kola a třetí varianta počítá se zapuštěním velkého prostoru, tzv. „bazénku“, ve kterém by se přes zimu mohlo například bruslit a v létě by tam bylo sportovní zařízení. Který scénář vyhraje, je stále v diskuzi.

V současné době je nejblíž k realizaci rekonstrukce Dětského ostrova, kde se ale stále čeká na souhlas vlastníka pozemku, bez něhož není možné dostat stavební povolení.

Reklama

Výběr článků

Načítám