Hlavní obsah

Pražské autobusy změní trasu kvůli developerům

Právo, Petr Janiš

Některé tramvaje změní trasy a čísla tuto neděli, autobusy přijdou na řadu 15. října. Změny se dotknou 27 procent autobusů MHD. Týkají se pravého břehu Vltavy a vynutily si je projekty developerů.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Článek

Podle náměstka ředitele Regionálního organizátora Pražské integrované dopravy (Ropid) Martina Šubrta jde hlavně o Letňany, Jižní Město, Budějovickou a Záběhlice.

„Potýkáme se v této části města vcelku s masivní developerskou výstavbou nových celků,“ řekl šéf Ropidu Petr Tomčík.

Provoz autobusů MHD má stát město stejně jako nyní, a to na rozdíl od tramvají, jejichž provoz bude po změnách zhruba o sto miliónů korun ročně dražší.

Změny u autobusů mají vypuknout 15. října a dotknou se celkem 33 městských částí. „Všechny městské části daly souhlas ke změně autobusového itineráře,“ řekl náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD).

Linky se mění na popud jednotlivých radnic. Například do Letňan začne jezdit nově bus č. 136.

Autobusy
celkem nyní linek 115
se změnou čísla linky – 4 linky (273 = 141, 291 = 148, 295 = 166, 297 = 155)
zrušených linek – 4 linky (159, 186, 205, 293)
nových linek – 8 linek
Beze změny trasy – 84 linek
Se změnou trasy – 23 linek

„Současná linka 158 není schopna pokrýt poptávku cestujících,“ popsal Šubrt. Některé linky se přečíslují, některé budou nové, například 134 u Budějovické. „Vzniká nová vnitroobvodová linka pro Prahu 4,“ uvedl Šubrt.

Nyní jezdí po Praze 115 autobusových linek. Změna trasy se dotkne 23 z nich. Nových bude 8, zruší se 4 a rovněž 4 se přečíslují.

Podle Dolínka lze pro veřejnou dopravu využívat novou aplikaci dopravního podniku, u níž končí testování. „Když si ji Pražané stáhnou, uvítáme, když pošlou své připomínky a náměty,“ řekl Dolínek.

Technický ředitel dopravního podniku Jan Šurovský uvedl, že dopravce je připraven na první změnu, a to u vedení tramvajových linek, která připadá na neděli 28. srpna.

„Nastane historicky největší vypravení tramvají všech dob,“ uvedl Šurovský s tím, že dost vozů podnik má a v ulicích už jsou informátoři.

Reklama

Výběr článků

Načítám