Hlavní obsah

Tramvajové linky v Praze se od neděle zásadně změní

– Praha
Novinky, jas

Již v neděli se v Praze zásadně změní tramvajové linky. Namísto stávajících 21 jich bude jezdit 24 a devět stávajících pojede po nové trase. Společnost ROPID, která v metropoli a okolí organizuje veřejnou dopravu, si od změn slibuje posílení přepravní kapacity v nejvytíženějších úsecích i nová přímá spojení oblastí, z nichž doposud lidé museli cestovat s přestupem.

Foto: DPP

Nové vedení tramvajových linek

Článek

Více tramvají pojede například Seifertovou ulicí na Žižkově, mezi Karlovým náměstím a I. P. Pavlova, větší kapacitu nabídnou tramvaje také na Albertově, z Vltavské směrem na Letnou a v Nuselském údolí. Další linka pojede také k vysočanské poliklinice nebo v Holešovicích přes Libeňský most,“ uvedl ke změnám šéf Ropidu Petr Tomčík.

Beze změn zůstane systém páteřních linek 9, 17 a 22, které budou i po změnách jezdit v kratších intervalech.

Úseky, kde bude tramvajová doprava posílena
Karlovo náměstí – I. P. Pavlova (nově linka 6)
Hlavní nádraží – Husinecká – Olšanské náměstí (linky 5, 9 a 26 zde nově doplní linka 15)
Letenské náměstí – Vltavská – Pražská tržnice (linky 1 a 25 zde nově doplní linka 12)
Spořilov – Náměstí Bratří Synků – Albertov – Karlovo náměstí (místo linky 6 v sólo vozech v pracovní dny od 6 do 20 hodin zde nově pojede celotýdenně linka 14 v soupravách)
Palmovka – Nádraží Vysočany (k lince 16 přibyde nově linka 14)
Karlín – Náměstí Republiky – Letná (o víkendu linka 8 nově v soupravách)
Anděl – Kotlářka (linku číslo 4 zde nahradí linky 15 a 21)

K posílení spojení v centru přistoupilo město mimo jiné i kvůli zavedení parkovacích zón v páté a šesté městské části, které by měly do MHD přesunout část přespolních cestujících, kteří do Dejvic či Smíchova doposud mířili auty.

Ropid se zároveň snažil vyhovět připomínkám cestujících a městských částí. Výsledkem je mimo jiné posílení spojů v oblastech Modřan, Podolí či Holešovic.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Tramvaj typu T6A5

V souhrnu změna znamená roční nárůst počtu vozokilometrů (počet kilometrů, které ujede dané vozidlo bez ohledu na jeho vytížení) o 2,3 miliónu, což představuje nárůst dopravního výkonu o 4,5 procenta.

V souvislosti se změnami linek vyrazí koncem srpna i v úvodu září do ulic informátoři dopravního podniku, kteří cestujícím poradí, jak se nejsnáze dostat do cíle.

Nově zavedené linky:
Linka číslo 2 je zavedena v trase Sídliště Petřiny – Petřiny – Vojenská nemocnice – Vozovna Střešovice – Hradčanská – Malostranská – Staroměstská – Národní třída – Karlovo náměstí – Palackého náměstí – Dvorce – Nádraží Braník.
Linka číslo 15 je zavedena v trase Kotlářka – Anděl – Újezd – Malostranská – Čechův most – Náměstí Republiky – Masarykovo nádraží – Hlavní nádraží – Flora – Olšanské hřbitovy.
Linka číslo 21 je zavedena pouze ve špičkách pracovních dnů, a to v trase Kotlářka – Anděl – Palackého náměstí – Dvorce – Nádraží Braník – Nádraží Modřany – Sídliště Modřany/Levského.
Linky se změnou trasy:
Linka číslo 4 je v provozu pouze ve špičkách pracovních dnů, a to ve změněné trase Sídliště Barrandov – Lihovar – Smíchovské nádraží – Anděl – Palackého náměstí – Karlovo náměstí – I. P. Pavlova – Náměstí Míru – Ruská – Čechovo náměstí.
Linka číslo 5 je nově vedena v trase Sídliště Barrandov – Lihovar – Smíchovské nádraží – Anděl – Jiráskovo náměstí – Myslíkova – Lazarská – Václavské náměstí – Hlavní nádraží – Flora – Želivského – Vozovna Strašnice – Černokostelecká – Depo Hostivař – Ústřední dílny Dopravního podniku.
Linka číslo 6 je nově vedena v trase Kubánské náměstí – Koh-i-noor – Otakarova – Bruselská – I. P. Pavlova – Karlovo náměstí – Lazarská – Václavské náměstí – Masarykovo nádraží – Náměstí Republiky – Strossmayerovo náměstí – Nádraží Holešovice – Maniny – Palmovka.
Linka číslo 12 je nově vedena v trase Sídliště Barrandov – Lihovar – Smíchovské nádraží – Anděl – Újezd – Malostranská – Letenské náměstí – Strossmayerovo náměstí – Vltavská – Dělnická – Nádraží Holešovice – Výstaviště Holešovice.
Linka číslo 14* je nově vedena v trase Spořilov – Michelská – Náměstí Bratří Synků – Albertov – Karlovo náměstí – Lazarská – Václavské náměstí – Masarykovo nádraží – Těšnov – Vltavská – Maniny – Palmovka – Nádraží Vysočany/Vysočanská.
Linka číslo 18 je nově vedena v trase Nádraží Podbaba – Vítězné náměstí – Hradčanská – Malostranská – Staroměstská – Národní třída – Karlovo náměstí – Albertov – Náměstí Bratří Synků – Pražského povstání – Vozovna Pankrác.
Linka číslo 20 je nově vedena v trase Divoká Šárka – Nádraží Veleslavín – Bořislavka – Dejvická – Vítězné náměstí – Hradčanská – Malostranská – Újezd – Anděl – Smíchovské nádraží – Lihovar – Sídliště Barrandov.
Linka číslo 24 je v provozu pouze v pracovní dny od 6.00 hodin do 20.00 hodin, a to ve změněné trase Kubánské náměstí – Koh-i-noor – Otakarova – Albertov – Karlovo náměstí – Lazarská – Václavské náměstí – Masarykovo nádraží – Florenc – Křižíkova – Invalidovna – Palmovka – Bulovka – Kobylisy/ Březiněveská.
Linka číslo 25 je nově vedena v trase Bílá Hora – Vypich – Malovanka – Hládkov – Hradčanská – Letenské náměstí – Strossmayerovo náměstí – Vltavská – Maniny – Palmovka – Nádraží Libeň – Hloubětín – Lehovec.
*   Z důvodu dlouhodobé výluky v Nuselské ulici je linka od 28. srpna 2016 ve směru z centra ukončena v zastávce Náměstí Bratří Synků.
zdroj: DPP

Reklama

Výběr článků

Načítám