Hlavní obsah

Pražská Loreta po 100 letech změnila melodii. Takhle zní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po zhruba sto letech se ve středu změnila melodie, kterou hraje známá zvonohra Lorety na pražských Hradčanech. Místo písně Tisíckráte pozdravujeme Tebe budou Pražané a návštěvníci hlavního města každou hodinu slýchat barokní mariánskou melodii Maria, Maria, nad slunce jasnější.

Nová melodie pražské LoretyVideo: Novinky

 
Článek

Změna je návratem k původní tradici, kdy se melodie často měnily. V 18. století se písně střídaly třeba i desetkrát či dvanáctkrát ročně, a to podle svátků a měnících se období církevního roku.

Zvonohra na pražské Loretě je sestavena tak, aby se melodie mohly měnit snadno. Stačí do stroje vložit novou sadu kovových lišt, na kterých je pomocí kolíčků skladba „naprogramována“. Jak se má tento důmyslný mechanismus používat, ale obsluha zvonohry časem zapomněla. Proto melodie Tisíckráte pozdravujeme Tebe vydržela na repertoáru zvonohry tak dlouho.

Zvonkohra ve věži pražské Lorety
Byla zprovozněna na konci 17. století. Kostelu ji věnoval bohatý malostranský obchodník Eberhard z Glauchova. Autorem 27 zvonků je amsterodamský městský zvonař a dělolijce Claude Fremy. Hrací mechanismus sestavil a na hodinový stroj napojil pražský hodinář Petr Neumann. Kromě automatického přehrávání lze zvonkohru obsluhovat i pomocí klaviatury. Má rozsah dvě a půl oktávy a dodnes se na ní hraje o církevních svátcích.

Píseň Maria, Maria, nad slunce jasnější hrál loretánský mechanismus už dříve. Při poslední změně byla druhou, alternativní melodií.

„Pokud jste byli zarytými příznivci melodie Tisíckráte pozdravujeme Tebe, nemusíte smutnit - tato píseň zůstala naprogramována na sejmuté sadě lišt a je možno ji kdykoli na automat vrátit,“ ubezpečili správci pražské Lorety na svém webu.

Obměna by mohla prospět i samotné zvonohře. Neustálé opakování jediné skladby totiž namáhá stále stejné části hracího mechanismu. Změny melodií by proto měly být do budoucna častější.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám