Hlavní obsah

Prázdniny začaly kolonami na hranicích

Novinky, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MIKULOV/POŠTORNÁ

Tradičními kolonami začaly prázdniny pro celníky na hraničním přechodě v Mikulově. Fronty aut se nárazově tvořily už po poledni. Situace se začala zhoršovat odpoledne a kulminaci očekávali celníci opět po setmění.

Foto: Jana Slováková

Tablo studentů technického lycea průmyslovky Hodonín

Článek

První nápor začal kolem šestnácté hodiny a pracovníci přechodu předpokládali, že se situace uklidní teprve někdy po půlnoci. Přesto mohlo být ještě hůř. "Mnozí už ale vyjeli na dovolené v předchozích dnech," řekl Právu jeden z celníků, který měl v pátek v Mikulově službu. Jméno neprozradil s odkazem na skutečnost, že není kompetentní k podávání informací. Dodal, že frekvence dopravy se na hranicích zvyšuje už nejméně týden.

"Jak se dívám, opět nijak nepomohlo, že jsme dali do rádia výzvu pro řidiče, aby použili okolní hraniční přechody v Hevlíně, Valticích a Poštorné," konstatoval policista z pasové kontroly mikulovské celnice. Přesto byl přesvědčen, že se nápor mořechtivých turistů podaří zvládnout. Jedinou podmínkou podle něj ale bylo, aby na rakouské straně hranice nikdo nedostal záchvat pracovní aktivity. "Jestli se rozhodnou pro důkladné kontroly, nebo třeba vážení autobusů, bude zle," dodal policista.

V Poštorné byl klid

Zatímco v Mikulově se tvořily kolony, na rozhlasem doporučované celnici z Poštorné do rakouského Reintalu panoval klid. Motoristé hranici překonávali bez čekání. "Není to poprvé, co jedeme na dovolenou. A vím, že tady je to vždy s menšími problémy," řekl řidič passatu se zlínskou značkou, kterého na hranici v Poštorné nejvíce zdržela odpověď na dotaz Práva.

Letošní léto na celnici v Mikulově má zkomplikovat chystaná rekonstrukce povrchu vozovky. Podle předběžných informací si dopravní omezení dokonce vyžádá nutnost řízení provozu semafory. Celníkům ale zatím nikdo nesdělil, kdy mají práce začít.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám