Hlavní obsah

Pražané si připomněli 79. výročí atentátu na Heydricha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Desítky lidí si dnes v Praze u pomníku Operace Anthropoid připomněly 79. výročí útoku na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Vzpomínkové akce na počest hrdinství československých parašutistů, kteří v těchto místech 27. května 1942 zaútočili na Heydrichovo auto, se zúčastnil také slovenský velvyslanec Rastislav Káčer a zástupkyně britského velvyslanectví Lucy Hughesová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

V Praze Libni se 27. května 2021 konala pietní vzpomínka při příležitosti 79. výročí Operace Anthropoid.

Článek

Mezi přítomnými byli také zástupci Junáka, Sokola a klubů vojenské historie. Dorazila také praneteř Jana Kubiše Dagmar Raupachová.

„Velkou akci chystáme příští rok k 80. výročí, podobnou tomu, co bylo v roce 2012, kdy se konaly akce po celé městské části Praha 8. Ale především bychom rádi, aby Parlament do té doby schválil náš návrh zařadit 27. květen do kalendáře jako Významný den České republiky,” řekl ČTK starosta Prahy 8 Ondřej Gros.

FOTO: Pieta připomněla 79. výročí atentátu na Heydricha

Domácí
Foto: ČTK

Němci obléhají parašutisty v kostele sv. Cyrila a Metoděje

Pietní akt zahájila hudba skotských dudáků, která zdůraznila fakt, že výcvik československých parašutistů se uskutečnil ve Skotsku. Řečníci zdůraznili význam atentátu, který je pokládán za největší protinacistický čin odboje v Evropě.

„Čin parašutistů Jozefa Gabčíka a Jana Kubiše je také ukázkou provázanosti osudů Čechů a Slováků,” podotkl slovenský velvyslanec Káčer.

Na závěr po položení květinových věnců a květin zazněla československá hymna a hymna Velké Británie.

Foto: ČTK

Reinhard Tristan Eugen Heydrich. Milující manžel a otec. Nacistický válečný zločinec a masový vrah.

Gabčík a Kubiš se nelítostného nacistu a spoluautora takzvaného konečného řešení židovské otázky pokusili zlikvidovat 27. května 1942. Osudnou se mu stala právě silnice pod Vychovatelnou v Libni, kudy téměř každý den projížděl. V ostré zatáčce nedaleko Bulovky musel protektorův vůz zpomalit kvůli tramvaji a stal se snadným terčem.

Nejprve se Gabčík pokusil vystřelit ze samopalu, v hlavni se mu ale vzpříčil náboj. V záloze byl Kubiš, který na vůz hodil bombu. Netrefil se sice do vozu, bomba vybuchla před pravým zadním kolem, úlomky ale Heydricha vážně zranily. Heydrich útok přežil, ale nečistoty zanesené do ran vedly k sepsi. Zemřel o pár dní později, 4. června.

Foto: ČTK

Rozervaná pneumatika a otvor v zadní části pravého boku Heydrichova mercedesu po atentátu

Nacisté v odvetě vyhladili obce Lidice a Ležáky a popravili mnoho odbojářů a lidí, kteří jim pomáhali. Kubiš s Gabčíkem a dalšími spolubojovníky zemřeli 18. června po boji, když se odmítli vzdát a opustit vyzrazený úkryt v kryptě kostele svatých Cyrila a Metoděje v Praze 2.

Na místě v pražské Libni, kde v roce 1942 zaútočili odbojáři na Heydricha, připomíná od letošního roku jejich odvážný čin velká nástěnná malba. Téměř 200 metrů dlouhá zeď je pomalovaná černými siluetami letounu, s nímž výsadkáři přiletěli, samotných parašutistů, vozu s nacistickým vůdcem, legendárním kolem a v samotném závěru stylizovaným kostelem v Praze 2, kde hrdinové československého odboje našli smrt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám