Hlavní obsah

Právníci trvají na odměnách za Lidový dům

Právo, rav, ČTK

Notář Václav Halbich i vdova po dalším právníkovi Václavu Hájkovi trvají každý na odměně 17 miliónů korun, které si údajně zaslouží za pomoc při vítězném sporu z roku 2000 o stávající sídlo ČSSD - Lidový dům v Praze. U středečního odvolacího řízení advokáti obou žalujících poukázali na rozpory ve výpovědích stěžejního svědka případu, někdejšího šéfa ČSSD a nyní prezidenta Miloše Zemana.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Halbich

Článek

Ten jako lídr strany podepsal v roce 1997 mandátní smlouvu s advokátem Zdeňkem Altnerem, na jejímž základě tento právník loni na jaře pravomocně vyhrál spor s ČSSD o uhrazení dluhu za vykonanou práci včetně obří smluvní pokuty, tedy celkem 338 miliónů korun.

Hájek s Halbichem k této smlouvě přistoupili až následně.

Halbich se s ČSSD soudí už od roku 2003, spor sice vždy prohrál, ale poté se ho zastal Ústavní soud. Ani tentokrát se žalobou napoprvé neuspěl, a proto se vše snaží zvrátit u odvolacího pražského městského soudu, ke kterému se s žalobou připojila i Hájkova manželka.

Nikdy nám nic pořádného nenabídli, ani by na to neměli, což je vidět i dnes.
Syn advokáta Zdeňka Altnera Patrik

Podle jejího advokáta Fuchse si prezident Zeman jako svědek protiřečil, když tvrdil, že vždy jednal jako s právním partnerem jen s Altnerem. Strana prý byla připravena zaplatit mu jen třetinu odměny, stejně jako Hájkovi s Halbichem. Jednání soud ve středu odročil na neurčito.

Damoklův meč nad ČSSD

Pro ČSSD se tak oddálila další hrozba placení už tak vysokých dluhů. Nejzásadnější z nich je zmíněných 338 miliónů pro Altnera, respektive jeho dědice, protože právník loni na podzim zemřel.

ČSSD už jeho věřitelům vyplatila 18 miliónů, stamilióny zatím platit nemusí. Předběžným opatřením to určil Nejvyšší soud, ke kterému se strana dovolala a který chce rozhodnout až po ukončení dědického řízení.

Jeho konec je však v nedohlednu. Zkomplikoval ho krok nejstaršího z Altnerových synů Zdeňka, který se dědictví vzdal, jak Právu ve středu potvrdil další z Altnerových synů Patrik.

ČSSD neuspěla ani s pokusem o smír s Altnerovou rodinou. Strana prý nabídla určitou částku, která však byla podle Patrika Altnera pro pozůstalé neakceptovatelná.

Rozhodně se prý nepohybovala v takové výši, jak na podzim uvedla některá média. Ta s odkazem na zdroj z ČSSD spekulovala o tom, že sociální demokraté nabídli Altnerovým příbuzným 180 až 200 miliónů korun.

„Není to pravda, nikdy nám nic pořádného nenabídli, ani by na to neměli, což je vidět i dnes. Oficiální nabídka sice padla, ale byla daleko nižší, než uváděli v médiích,“ řekl ve středu Právu Patrik Altner.

Reklama

Výběr článků

Načítám