Hlavní obsah

Pravicoví extremisté zablokovali Národní třídu a rvali se s policií

Právo, Novinky, Josef Koukal, Tomáš Reiner, Alex Švamberk
Praha
Aktualizováno

Stoupenci krajní pravice v úterý brzy odpoledne na čas zablokovali Národní třídu. Před Národním divadlem se jich sešly stovky. Nechyběl ani předseda Dělnické strany Tomáš Vandas, který tvrdil, že šel náhodou kolem. Pravicoví extremisté se následně rvali na mostě Legií a později se střetli s policií na pravém nábřeží Vltavy. Policisté zadrželi 49 lidí.

Střet pravicových extremistů s policií na pražském nábřežíVideo: Milan Malíček, Právo

 
Článek

Když zástupce magistrátu vyzval k ukončení protestu před Národním divadlem, zamířili její účastníci po mostě Legií na Újezd, kde se rozešli.

Podle informací Práva se domluvili, že se znovu sejdou před Národním divadlem v 16 hodin. Policie ale uzavřela přístup na Národní třídu od Vltavy, a tak se průvod vydal po nábřeží k Palackého náměstí.

Foto: Josef Koukal, Právo

U Lávky se mezitím s policií střetla další skupina. Těžkooděnci na náplavce uzavřeli skupinu ze zakázané organizace Národní odpor a začali je zatýkat. Skupinu pravičáků, která šla na pomoc od Národní třídy, odřízly antony. Demonstranti házeli dýmovnice, dělobuchy i kameny.

K potyčkám došlo u Výtoně i na Karlově náměstí, kde byli extremisté ozbrojeni dřevěnými holemi. Skupinu od náplavky nakonec policisté doprovodili do hospody, kam se vydala.

Policisté zadrželi celkem 49 osob a zraněni byli tři lidé.

Foto: Josef Koukal, Právo

Vandas tvrdil, že šel náhodou kolem

Na první demonstarci promluvil předseda Dělnické strany Tomáš Vandas. Tvrdil, že demonstraci nesvolal, že šel náhodou kolem a byl požádán o proslov. Do jeho projevu skandovali z protějšího chodníku od kavárny Slávie odpůrci. Vykřikovali hesla jako „ne neonacismu“ a pískali.

Zástupce magistrátu později vyzval k ukončení demonstrace, protože narušovala jinou ohlášenou akci. V místě se v tu chvíli měla konat recesistická akce a později měl Národní třídou projít průvod z Albertova.

Na obou stranách Národní třídy v tu chvíli vyčkávala policie a později byli povoláni těžkooděnci.

Foto: Josef Koukal, Právo

Vandas nejprve výzvy magistrátu ignoroval a pak vyzval k pochodu přes Vltavu. Průvod vyrazil se skandováním hesel „svobodu“ a „odpor“ a začaly první potyčky. Demonstranti se později vrátili na pravý břeh Vltavy.

Foto: Petr Horník, Právo
Foto: Josef Koukal, Právo

Foto: Petr Horník, Právo

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám