Hlavní obsah

Praha zveřejnila na webu návrh metropolitního plánu. Ukáže, kde mohou být výškové budovy

– Praha

Hlavní město zveřejnilo v pondělí další verzi Metropolitního plánu. Ten mimo jiné obsahuje výškovou regulaci budov a zvyšuje hranici možného navýšení obyvatel. Materiál, který připravil Institut plánování a rozvoje (IPR), bude projednáván na jaře příštího roku, kdy jej zároveň bude možné připomínkovat. Platit a regulovat by měl od roku 2023.

Foto: Institutu plánování a rozvoje

Metropolitní plán Prahy

Článek

„Plníme harmonogram přípravy tak, aby na jaře příštího roku mohlo být zahájeno projednání s městskými částmi, dotčenými orgány a veřejností,” uvedla k materiálu, který lze nalézt na stránkách IPR, náměstkyně primátorky Petra Kolínská (Trojkoalice).

Veřejnosti jsou k dispozici jednotlivé nákresy, pod nimiž je možné zobrazit si pro lepší orientaci fotomapu.

Plán počítá například s celoplošnou výškovou regulací zástavby, která dosud v Praze chyběla. Výškové budovy podle něj budou moci vznikat jen v několika vybraných oblastech.

Změnila se i kapacita možné nové zástavby. „Ta se zvýšila a hypoteticky tam není místo pro 400 000, ale pro 600 000 lidí. Ale to číslo je čistě teoretické,” citovala ČTK šéfa IPR Ondřeje Boháče s tím, že se nerozšířily zastavitelné plochy, ale byl zvýšen počet možných pater budov.

Metropolitní plán vniká od roku 2012 a platit by měl nejpozději od roku 2023. Dokument by měl hlavnímu městu sloužit zhruba další dvě dekády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám