Hlavní obsah

Praha zavře stanové městečko pro uprchlíky v Malešicích

Pražský magistrát příští týden uzavře jedno ze dvou stanových městeček pro uprchlíky z Ukrajiny v Malešicích. Od středy bude fungovat jen to v Troji, sdělil mluvčí Prahy Vít Hofman.

Foto: Petr Horník, Právo

Stanové městečko v Malešicích.

Článek

Hlavními důvody jsou podle magistrátu zvládnutí aktuální situace a klesající počet uprchlíků. "Počty klientů v obou městečkách v posledních týdnech výrazně klesají a ke dni 27. července je plánováno spojení obou stanových městeček do areálu v Troji," uvedl mluvčí.

Uprchlíci se ze stanů vracejí domů

Domácí

V Malešicích budou lidé naposledy v úterý 26. července, poté se přesunou do Troje. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) dodal, že město provoz městeček od počátku vnímalo jako krajní a dočasné řešení.

První stanové městečko s kapacitou 150 lůžek otevřel magistrát v Troji v sobotu 14. května. První víkend tam našlo azyl 142 lidí. Na přelomu května a června potom začalo fungovat stanové městečko se stejnou kapacitou v Malešicích.

Stát přestane platit za 200 tisíc běženců

Domácí

Praha 11. července po necelém měsíci znovu otevřela Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) ve Vysočanech, které dříve uzavřela kvůli vyčerpání ubytovacích kapacit. Centrum nyní funguje a poskytuje Ukrajincům všechny služby až na zajištění ubytování s výjimkou nouzového přespání ve stanových městečkách a zprostředkování státních lůžek Správy uprchlických zařízení. Od počátku konfliktu na Ukrajině získalo podle dat ministerstva vnitra v ČR dočasné vízum více než 398 tisíc uprchlíků, z toho 91 tisíc v Praze.

Reklama

Výběr článků

Načítám