Hlavní obsah

Praha schválila memorandum ohledně výkupu pozemků pro část pražského okruhu

– Praha
Novinky, Renáta Bohuslavová

Pražští zastupitelé ve čtvrtek schválili memorandum ohledně výkupu pozemků pro úsek 511 Pražského okruhu mezi dálnicí D1 a Běchovicemi. Praha by podle náměstka pro dopravu Adama Scheinherra (Praha sobě) měla vykupovat pozemky na zelené pásy kolem silnic a Ředitelství silnic a dálnic pak pozemky pro samotnou komunikaci.

Foto: Mapy.cz, Novinky

Plánovaná dostavba Pražského okruhu.

Článek

Vedení Prahy se na memorandu domluvilo už v lednu s ministrem dopravy Danem Ťokem (za ANO) i s ŘSD.

„My jsme tímto uzavřeli dohodu s ministerstvem dopravy, potažmo ŘSD, že vykupujeme pozemky, které přísluší na naše zelené pásy, a oni pozemky na komunikace. Pozemky, které vlastní jeden vlastník a má to půl na půl, tak to vykoupíme společně,“ vysvětlil Novinkám výhody přijatého memoranda Scheinherr.

Dodal, že ŘSD může pozemky vykupovat za tabulkové ceny, Praha by tratila dvě až čtyři miliardy, kdyby pozemky vykupovala sama.

Opoziční zastupitel David Vodrážka z ODS v rámci debaty na zastupitelstvu upozornil na to, že memorandum je sice záslužná věc, ale je neformální a Praha by měla usilovat o sepsání smlouvy se státem. I tento návrh zastupitelé schválili.

Letos plánuje město dát na výkup pozemků 200 milionů korun. Na celý výkup by pak měla Praha dát 2,5 miliardy korun.

Pozemků, které bude vykupovat Praha, je podle náměstka Scheinherra zhruba 150. „Minulý týden jsem se sešel se starosty všech dotčených městských částí a požádal jsem je, aby nám i v rámci jejich sousedských vztahů pomohli například s dohodami s jednotlivými majiteli,“ uvedl.

Doplnil, že starostové mu vyšli vstříc a sami už se s majiteli pozemků scházejí. Náměstek je proto ohledně postupu výkupů optimistický.

Územní rozhodnutí ještě letos

Územní rozhodnutí pro stavbu chce stát získat letos. Stavět by se podle Ťoka mělo začít v roce 2021, severní části Pražského okruhu pak po roce 2024. [celá zpráva]

Pražský okruh je součástí dálniční sítě, a proto jej staví stát, respektive Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Ministr Dan Ťok už dříve uvedl, že stát má při výkupech výhodnější pozici, protože okruh spadá pod zákon o liniových stavbách. Ministr uvedl, že v úvahu připadá možnost novely zákona, která by umožnila zákon využít i jiným než státním subjektům, například právě samosprávám, tedy i pražskému magistrátu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám