Hlavní obsah

Praha nebude řešit alternativní trasu okruhu

Praha nebude řešit alternativní trasu Pražského okruhu. Jedinou prosazovanou variantou bude jižní trasa, konstatovala pracovní skupina, kterou k Pražskému okruhu zřídili náměstci primátora pro územní rozvoj a územní plán Petr Hlaváček a dopravu Adam Scheinherr. Delší severní varianta by byla mnohem nákladnější a zabrala by násobně větší plochu určenou pro bydlení a výstavbu.

Foto: Mapy.cz, Novinky

Plánovaná trasa Pražského okruhu

Článek

Byl jsem otevřený posoudit alternativní trasu okruhu, ale ta je jednoznačně nereálná. Další posuzování, které by stálo stovky tisíc korun, nemá smysl. Je třeba se řídit fakty,“ řekl Hlaváček k verdiktu pracovní skupiny.

Výčet problémů, které by přineslo jiné trasování okruhu je značný. „Alternativní varianta by zabrala více než desetinásobek plochy, která se v současné době buď už využívá k bydlení, nebo se s výstavbou počítá. Regionální řešení by také pohltilo o polovinu více zemědělského půdního fondu včetně vysoce bonitní zemědělské půdy, v neposlední řadě s alternativní variantou trasy vůbec nepočítá 41 obcí na svém území a především je záměr v nesouladu se Zásadami územního rozvoje,” konstatovala Praha.

Foto: Institut plánování a rozvoje

Alternativní trasa okruhu

Problematiku okruhu přiblížil právník Pavel Uhl. „Základní varianta okruhu se začala připravovat v roce 1995. Teprve letos, tedy po 24 letech je vypořádána většina stížnosti a jsou účinná nutná opatření, aby se mohla stavba skutečně rozběhnout,” připomněl.

Náměstek Scheinherr doplnil, že příprava nové alternativní trasy by vše posunula o dalších dvacet let.

Podle plánů by měl mít okruh přes 80 kilometrů, přičemž funguje jeho jižní a západní část.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám