Hlavní obsah

Praha oslaví 17. listopad skromněji

Právo, Lucie Fialová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koronavirus nedovolí oslavit Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva tak jako v minulých letech. Například zástupci Festivalu svobody, platformy, jež sdružuje iniciativy pořádající oslavy sametové revoluce, vyzývají občany, aby jako symbol svátku v době, kdy nelze společně vyjít do ulic, zapálili za oknem svíčku nebo 17. listopadu vykonali jakýkoli dobrý skutek. Oslavy se přenesou do online světa.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Na Václavském náměstí byly v pátek rozvěšeny státní vlajky k blížícímu se svátku 17. listopadu.

Článek

„Návštěvníci budou mít možnost položit květiny a zapálit svíčku. Pietní akt se uskuteční kolem poledne ve skromnějším provedení, než tomu bylo v letech minulých,“ říká koordinátor Svobodného listopadu na Albertově, který každoročně připravují studenti Univerzity Karlovy, Michal Zima. Letošní 17. listopad na Albertově bude podle něj unikátní odhalením busty doktora Eduarda Alberta, po kterém je místo pojmenováno.

Heslo Sametového posvícení zní Vstříc novým mutacím! Průvod asi dvou desítek masek se vydá v 15.30 z Kampy přes Karlův most, Smetanovým nábřežím přes Národní třídu na Staroměstské náměstí. „Masky jsou dost spolehlivě nepropustné roušky, průvod jsme schopni rozptýlit do menších jednotek,“ poznamenal jeho mluvčí Jakub Otčenášek.

17. listopad 2020: Svátek svobody a demokracie bude letos ve znamení on-line přenosů

17. listopad

Koncert pro budoucnost z Václavského náměstí začíná v 16.30 hodin. Akce se koná bez přítomnosti veřejnosti.

Řečníci a moderátoři vystoupí v uzavřeném areálu, na místě ale produkce nebude vidět ani slyšet, pořadatelé chtějí zamezit lidem ve shromažďování. Zájemci si hudebníky a řečníky můžou vyslechnout na internetu.

V 19 hodin startuje online koncert proti totalitě, jejž pořádá AMU, AVU a Knihovna Václava Havla. Na pódiu se setkají současní studenti se svými profesory a úspěšnými absolventy. Zazní skladby autorů, jejichž životy a tvorbu poznamenaly totalitní režimy či byli přímo vystaveni různým formám bezpráví.

Mezinárodní den studentstva: svátek, který to u Čechů neměl vždy lehké

17. listopad

„Do online prostředí jsme se snažili přesunout co největší část oslav. Koncerty, divadla či literární blok v Obýváku Václava Havla. Online formát nám navíc umožní oproti klasickému programu na ulici připravit například delší divadelní představení nebo celý blok tematických debat,“ shrnul sedmý ročník Korzo Národní předseda pořádajícího spolku Díky, že můžem Lukáš Černý.

Svíčku na Národní třídě mohou zájemci zapálit zprostředkovaně přes dobrovolníky, s nimiž se spojí přes internet. V 17 hodin 11 minut zazpívá Aneta Langerová z balkonu Národního divadla Modlitbu pro Martu.

Píseň přenesou ampliony městského rozhlasu. Do bílé, červené a modré se vyladí Pražský hrad, Petřínská rozhledna, Tančící dům.

Přes počítač můžou dnes lidé navštívit také výstavu Rok zázraků. Československo a rozpad sovětského bloku, která nabídne unikátní fotky o tom, jak vypadal rok 1989 v postkomunistickém bloku. Koná se v Muzeu paměti XX. století.

Druhá výstava Nemějte strach! Církev a cesta střední Evropy ke svobodě se váže zejména k blížícímu se 100. výročí narození papeže Jana Pavla II., prvního papeže pocházejícího ze střední Evropy a významného symbolu boje za svobodu v tomto regionu.

Na Letné se od 15.30 koná demonstrace Boj pokračuje proti vládním opatřením.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám