Hlavní obsah

Praha 5 bojuje s kapsáři a bezdomovci

Právo, Jakub Mračno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Přestože se situace v páté městské části v posledních měsících zlepšuje, místní se stále na mnoha místech v obvodu necítí bezpečně. Patří mezi ně například pěší zóna na Andělu v samotném centru Smíchova, okolí Smíchovského nádraží, ale také řada mnohem méně frekventovaných míst.

Foto: Jakub Mračno, Právo

Den co den se v parku Na Skalce schází mladí kuřáci marihuany, před nepřízní počasí se nezřídka schovají do prolézaček dětského hřiště či nedalekého altánu.

Článek

„Je to asi měsíc, co v ulici Na Valentince nějaká parta v noci přepadla mého bratra, přišel o mobil, a to měl ještě štěstí,“ řekl Právu jeden z obyvatel Prahy 5, který nechtěl být jmenován. Další lidé, například z Barrandovského sídliště na okraji městské části, si zase stěžují na časté vykrádání aut v tmavých koutech mezi paneláky, totéž se děje i na nábřeží a v přilehlých uličkách.

Injekční jehly se povalují i na hřištích

„Dnes je o strach i jít s dětmi do parku nebo na některá hřiště, drží se tu partičky takové pouliční mládeže,“ řekla Právu Radka Suchá, která žije na Malvazinkách, nedaleko parku Na Skalce.

Ten je vyhlášeným místem výskytu drog i podle místních strážníků, poblíž se totiž nachází i nízkoprahové zařízení pro narkomany. „Pravidelně řešíme problém s drogami v parcích obecně, ale často nacházíme při akcích na sběr injekčních jehel a stříkaček tyto věci i na dětských hřištích,“ řekl Právu zástupce ředitele strážníků v Praze 5 Luboš Kožíšek. Potvrdil i další nešvary, na které si místní stěžují.

„Na kapsáře na Andělu jsme trochu vyzráli tím, že tu chodí hlídky v reflexních oblecích, počet krádeží od té doby klesl,“ říká Kožíšek. Opakovaně musí podle něj strážníci řešit drobné krádeže v obchodním centru Tesco.

Více podle něj musí ochránci pořádku vyjíždět k případům hlučných partiček v tichých místech či k podnikům v centru Smíchova, kde si lidé stěžují na rušení nočního klidu. „Jde někdy až o desítky výjezdů za noc,“ upřesnil Kožíšek. Přes den zase hlídkují strážníci u škol, kde často dochází k obtěžování školáků, na které např. útočí výrostci.

Akce proti bezdomovcům

Bezpečnost chce zlepšovat i radnice městské části. Minulý týden, v noci ze čtvrtka na pátek, proto spolu se strážníky vyrazila na akci zaměřenou na bezdomovce. Situace se podle šéfa bezpečnostního výboru Prahy 5 Milana Kudryse (ČSSD) neukázala jako kritická.

V rámci akce desítka strážníků kontrolovala bezdomovce v tramvajích, ale i ve vytipovaných „doupatech“, jako například v podzemí domu Holečkova 86 či bývalé školce v téže ulici, ve statku Šmukýřka, na náplavce Hořejšího nábřeží.

„Nikoho jsme nenašli například v osadě Buďánka, naopak čtveřice bezdomovců byla v Kinského zahradě u kostelíka a další u točny tramvají na Zlíchově. Jediný problém byl na Cibulce, kde strážníci odhalili hledanou osobu,“ dodal zdroj z radnice obeznámený s výsledky noční akce.

Reklama

Výběr článků

Načítám