Hlavní obsah

Práce na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad se rozběhly. Mělo by vypadat jako pařížský park

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Po rekonstrukci by mělo pražské náměstí Jiřího z Poděbrad vypadat skoro jako pařížský park, kde lidé mohou posedávat na trávě, na lavičkách pod stromy nebo si nakoupit něco na trzích. Hned tak to ale nebude, práce, které tu nyní začaly, potrvají 33 měsíců. Z městské kasy spolykají téměř půl miliardy korun.

Náměstí Jiřího z Poděbrad by po rekonstrukci mělo vypadat jako pařížský parkVideo: Lucie Fialová, Novinky

 
Článek

Na náměstí byl už předtím omezený provoz kvůli rekonstrukci stanice metra, jež se otevřela loni na podzim. Po ní přichází na řadu úprava náměstí. Přípravné práce začaly na konci ledna, v pátek 16. února tu zástupci magistrátu a Prahy 3 poklepali na základní kámen rekonstrukce, jež se připravovala více než dvacet let. Hotovo by mělo být na podzim roku 2026. 

Nejde jen o výměnu povrchu náměstí, které patří mezi nejvyužívanější v třetí městské části. Jeho stav, poznamenaný různými nesystematickými úpravami, přestal dávno vyhovovat. Obnova se týká i infrastruktury, kanalizace a řady sítí pod zemí. Přibudou retenční nádrže, zeleň, rozšíří se dětské hřiště a dojde i na opravu fontány Sjednocená Evropa z roku 1980 od sochaře Petra Šedivého.

Vysadí se 90 stromů

„Náměstí bude zelenější, vysadíme devadesát odolných stromů, což je zejména v létě potřebná záležitost. U Vinohradské vyroste alej, která prostranství trochu odhluční a možná přispěje k menšímu znečištění. Kašna dostane novou technologii,“ shrnula změny, jež plochu čekají, náměstkyně primátora Jana Komrsková (Piráti).

Stanice metra Jiřího z Poděbrad se po 10 měsících znovu otevřela. Prošla kompletní opravou

Domácí
Foto: Lucie Fialová, Právo

Prostranství před kostelem zůstane zavřené celou dobu přeměny

Radní Michal Hroza (TOP 09) připomněl, že soutěž na přeměnu začala už v roce 2000. „To si překládám, že Praha k úpravám svých významných zelených ploch přistupuje mimořádně uvážlivě,“ poznamenal ironicky. „Ale myslím, že té uvážlivosti bylo právě akorát,“ dodal.

„Nebude krátká, bude náročná, ale bude to stát za to,“ uvedl k rekonstrukci starosta Prahy 3 Michal Vronský (TOP 09). Pulzující a živý prostor považuje za důležitou součást města. „Jsem rád, že si metropole tuto důležitost uvědomuje a investici realizuje,“ podotkl.

Foto: MCA atelier

Vizualizace ukazuje, jak by mělo náměstí Jiřího z Poděbrad vypadat po revitalizaci

Projekt vznikl pod taktovkou městské části. Rozpočet ale přesáhl její možnosti. Proto se obec dohodla s magistrátem, který jej převzal. Práce město vyjdou na zhruba 477,8 milionu korun včetně DPH.

Asfalt nahradí dlažba

Před kostelem Nejsvětějšího Srdce Páně vznikne menší náměstí, dlážděnou plochu budou lemovat aleje platanů, které dobře odolávají klimatickým změnám. Asfaltové povrchy se vybourají a nahradí je dlažba různých rozměrů a barevnosti.

Počet pakovacích stání se v podstatě nezmění. Před základní školou auta nezaparkují.

„Všichni se ptají, proč je to tak drahé, dlouhé. Ale skoro nikdo si nedovede představit, co rekonstrukce tak obrovského náměstí včetně sítí a nových objektů bude znamenat,“ uvedl za Sdružení pro obnovu náměstí Jiřího z Poděbrad Jan Vilánek.

Foto: MCA atelier

Vizualizace ukazuje, jak by mělo náměstí Jiřího z Poděbrad vypadat po revitalizaci

Architektka Pavla Melková z MCA atelieru, podle jehož návrhu přeměna probíhá, připomněla, že nejde o kosmetické úpravy, ale ani o změnu něčeho, co bylo hotové. „Platíme nějaký dluh, to znamená, že doděláváme něco, co se za uplynulá desetiletí nikdy nedokončilo,“ upozornila.

O trhy lidé během stavby nepřijdou

Základní kámen, na který v pátek poklepali zástupci města a zhotovitele, pochází z Pražského hradu, k jehož podobě přispěl ve 20. a 30. letech 20. století slovinský architekt a urbanista Josip Plečnik, jenž navrhl i místní dominantu - kostel Nejsvětějšího Srdce Páně. I při stavbě kostela byl základní kámen z Hradu.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Trhy se budou konat na mlatové ploše vedle kostela

Náměstí zůstává průchozí celou dobu renovace. Oplocení, za nímž se aktuálně mezi hromadami hlíny prohánějí stavební stroje, se bude posunovat podle potřeby. Až se uzavře plocha před kostelem, pod níž procházejí všechny možné sítě, dovnitř se lidé dostanou bočním vstupem.

Zájemci nepřijdou ani o oblíbené farmářské trhy. Vedle kostela - při pohledu na hlavní vstup vlevo - vznikla mlatová plocha, na kterou se stánky přesunou. Otevřít by měly 28. února.

Foto: MCA atelier

Vizualizace ukazuje, jak by mělo náměstí Jiřího z Poděbrad vypadat po revitalizaci

Reklama

Výběr článků

Načítám