Hlavní obsah

Práce je to pestrá, směje se čistič kanalizačních stok pod Ostravou

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco většina obyvatel Ostravy by do kanalizačních stok nevlezla ani omylem, pro Petra Šimkoviče a jeho kolegovy z Ostravských vodáren a kanalizací (OVAK) je procházka kanály denním chlebem. Na starost mají celkem 918 kilometrů kanalizační sítě ve městě.

Foto: Pavel Karban, Právo

Čistič kanalizací Petr Šimkovič v jedné z kanalizačních stok v ostravské Nové Vsi.

Článek

„Jsou dny, kdy jsem dole dvě hodiny a jindy tam nejsem vůbec. Záleží na situaci,“ poukázal čistič kanalizačního zařízení Šimkovič. Přiznal, že za téměř 16 let, co u firmy pracuje, prošel už velkou část ostravských kanálů. Ročně v nich nachodí přes 10 kilometrů. Vstup do kanalizace je vždy však až poslední možností. „Pokud to jde, využíváme k čištění nejmodernější techniku,“ připojil.

Pes a kočka uvízli v kanále, zachránili je hasiči s bagrem

Krimi

„Cílem je jednou za 10 let kanalizační síť kompletně vyčistit. Revize provádíme podle potřeby a důležitosti objektu,“ vysvětlil vedoucí střediska údržby kanalizační sítě Jan Baštínský.

Foto: Pavel Karban, Právo

Slézt do kanalizace není jen tak, čističe jistí kolegové na povrchu.

Když už přece jen Šimkovič do podzemí musí, nachází tam někdy opravdové kuriozity. „Když pominu řadu věcí, které do kanalizace nepatří, včetně tuků, tak pamatuji koberce, televizi, a dokonce i sloup veřejného osvětlení,“ prozradil s tím, že ani použité kapesníky do kanalizace nepatří. Mohou ji totiž nejen ucpat, ale být také zdrojem koronavirové infekce.

Toho, že by se mohl v kanále něčím nakazit, se Šimkovič nebojí. „Výbavu a bezpečnostní prvky máme na špičkové úrovni. Ani covid pro nás není nějaká extra změna,“ upozornil. Podle Baštínského patří mezi standardní výbavu ostravských čističů také detektor plynu a sebezáchranný kyslíkový přístroj.

Kamaráda škrtil tkaničkou a svrhl ho do kanálu, dostal 17 let

Krimi

I když není podle Šimkoviče jeho práce zrovna voňavá, považuje ji nejen za pestrou a zajímavou, ale hlavně potřebnou pro běžný život obyvatel města. „Staráme se o to, aby všechno fungovalo, jak má,“ poznamenal muž, jehož práci vnímají lidé minimálně, přitom je nezbytná pro zajištění hygienických standardů i udržení čistoty životního prostředí.

Foto: Pavel Karban, Právo

Čistič kanalizací Petr Šimkovič v jedné z kanalizačních stok v ostravské Nové Vsi.

I když kanály nepatří mezi oblíbené cíle veřejnosti, najdou se lidé, kteří do nich lezou. Před pár lety například pracovníci OVAK zjistili, že v kanalizaci jsou kešky a lidé na ně pořádají výpravy do podzemí. „Byli jsme překvapeni až vyděšeni, když jsme snímcích na portálu geocaching našli i malého kojence, se kterým sestupovali hledači kešek do kanalizační sítě tady v Ostravě,“ přiznal Baštínský a dodal, že tehdy nastolili rázné opatření. „Kešky jsme odlovili a vyzvali správce, aby je tam už neumisťovali. Od té doby máme klid,“ uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám