Hlavní obsah

Pozor, kde a jak nabíjíte elektrické koloběžky, varují hasiči

Požár elektrokoloběžky, který její majitel pohotově natočil, přiměl královéhradecké krajské hasiče připomenout lidem, aby dodržovali doporučení výrobců a mysleli na to, kde a za jakých podmínek zařízení s bateriemi skladují.

Požár elektrokoloběžky v DobrušceVideo: HZS Královéhradeckého kraje

 
Článek

Hasiči pod zveřejněnými záběry hořící koloběžky zdůraznili, že příčinou požáru byla technická závada, nikoliv pochybení majitele, který hodlal předat stroj servisu, což už nestihl.

„Abychom vždy minimalizovali riziko vzniku požáru jakýchkoliv akumulátorů a předešli možným technickým závadám, pro jistotu připomínáme: je nutné dodržovat vždy veškeré návody a doporučení výrobce, vyvarujte se neodborných zásahů a používání neoriginálních dílů,” apelovali hasiči s poukazem na to, že zařízení, jako jsou právě elektrokoloběžky či elektrokola, lidé často dobíjejí doma.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Požár elektrokoloběžky

„Pokud začne hořet třeba při nabíjení v noci v bytě, kde spí lidé, může to znamenat velké nebezpečí,” připomněli hasiči s tím, že stejné potenciální riziko přestavují i akumulátory v rozličných dálkově ovládaných modelech, ale i třeba noteboocích.

Správná nabíječka a pozor na teplo

Základními pravidly je používání nabíječky s adekvátním napětím, nepřebíjení baterií a vyhnutí se nabíjení na přímém slunci či u zdrojů tepla.

V rozpáleném autě explodoval osvěžovač vzduchu, záběry budiž varováním pro řidiče

Koktejl

Aby předešli zbytečným debatám ohledně postoje k elektromobilitě, připomněli hasiči, že stejně jako elektrická zařízení, vzplanou čas od času i vozy se spalovacími motory, včetně aut na CNG či LPG.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám