Hlavní obsah

Nové záběry padající jablonecké dominanty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pozor, budeme pálit. Toto zvolání střelmistra Vladimíra Pravdy stálo na začátku posledních vteřin 162 metrů vysokého komínu v teplárenském areálu Brandl v Jablonci nad Nisou. Železobetonový monolit, kterému se přezdívalo Jablonecká Eiffelovka, šel k zemi v sobotu zhruba ve čtvrt na deset dopoledne.

Nové záběry odstřelu komínaVideo: Martin Wenzel

 
Článek

Krátce předtím ještě v těsné blízkosti komína projely vlaky od Liberce na Jablonec i v opačném směru. Jen co druhý z nich odjel, zazněla výstražná siréna a následoval povel k odpalu.

Odstřel komína v JablonciVideo: Michael Polák, Právo

Samotný pád komína trval zhruba patnáct vteřin. K zemi ho poslalo 72 kilogramů trhaviny rozmístěné do 250 vrtů. Komín se zřítil na zbytky budov v již nevyužívaném teplárenském areálu. „Budovy by stejně jako komín čekala demolice a takto ještě posloužily k utlumení dopadové energie komínu,“ vysvětlil střelmistr.

Foto: Michal Polák, Právo

Likvidace komína v Jablonci nad Nisou

S výsledkem odstřelu byl spokojený. „Dopadlo to výborně,“ řekl Právu chvíli poté, co koordinační tým odstřelu uvolnil ochranné pásmo a povolil lidem, aby se na trosky monolitu mohli přijít podívat.

Jablonecká Eiffelovka půjde k zemi, položí ji 75 kilo trhaviny

Domácí

Komín stál na jabloneckém Brandlu od roku 1986. Pro místní byl ikonickou stavbou, na periferii u vjezdu do města se vypínal jako vysoký strážný maják. Jeho odstřel proto na různých místech ve městě sledovaly stovky lidí.

„Synovi je pět let, mysleli jsme, že to pro něj bude zážitek, proto jsme se přišli podívat,“ řekl Právu Miroslav Koleda, jeden z přihlížejících. „Líbilo se mi to a chtěl bych to vidět ještě jednou,“ zhodnotil zážitek z odstřelu Koledův syn.

Foto: Michal Polák, Právo

Likvidace komína v Jablonci nad Nisou

Policisté už ráno po sedmé hodině okolí teplárenského areálu neprodyšně uzavřeli. Z rozpadlého obytného domu, stojícího pár desítek metrů od komínu, museli vyhnat skupinku bezdomovců. Ti nakonec zůstali za páskou asi 200 metrů od komínu, odkud destrukci sledovali stejně jako davy dalších lidí. Areál mezitím prohledávali i policejní psovodi se psy, ujišťovali se, že v okolí komína nikdo nezůstal.

Likvidace komína i celého teplárenského areálu je poslední kapitolou v razantní proměně teplárenství v Jablonci nad Nisou, která začala v roce 2016. Město se tehdy odstřihlo od staré mazutové výtopny a systému parovodů a všechny odběratele, tedy čtyři tisíce domácností, institucí a firem, napojilo na teplo dodávané z nových kotelen. Starý teplárenský areál na Brandlu tak přestal mít využití. Po skončení demolic by na jeho místě měla vyrůst průmyslová zóna.

Reklama

Výběr článků

Načítám