Hlavní obsah

Požár skládky nebezpečného odpadu na Přerovsku: Lidé by neměli větrat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradčany
Aktualizováno

Až do nedělního rána likvidovalo šest jednotek hasičů následky sobotního požáru skládky s nebezpečným odpadem v Hradčanech na Přerovsku. Nasadili velkoobjemové cisterny i vrtulník s bambi vakem. Vítr rychle šířil dým do kraje, lidé z okolních obcí preventivně neměli větrat.

Foto: Hasiči Olomouc

Požár skládky nebezpečného odpadu

Článek

Požár vypukl v sobotu odpoledne v obci Hradčany, informovali hasiči na Twitteru. Na místě zasahovalo několik desítek hasičů ve čtrnácti jednotkách.

„Po celou noc probíhal zásah s těžkou technikou, která rozhrabávala požářiště, odkrývala ohniska a hasiči je prolévali vodou,“ sdělila po nedělení 8. hodině ranní mluvčí hasičů Olomouckého kraje Lucie Balážová. Dodala, že požářiště zasypávají hasiči nehořlavým materiálem a zeminou. „Na místě pracují tři stroje. Po skončení těchto prací předáme místo majiteli a bude nařízen dohled. Příčina požáru je v šetření, škoda je nulová,“ doplnila.

Na místo se postupně sjelo 16 jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů z širokého okolí. V těžce přístupném terénu pracovala 80 hasičů přes šest hodin, kteří do akce nasadili 16 velkokapacitních cisteren a také vrtulník s bambi vakem.

Hasiči v sobotu vyhlásili 3. stupeň poplachu ze čtyř možných. „Důvodem je fakt, že potřebujeme na místo dostat více vody,“ popsala Novinkám v sobotu k 17:00 vývoj v události mluvčí hasičů Lucie Balážová.

„Kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám byli informováni starostové obcí na jihozápad od skládky s doporučením, aby obyvatelé nyní nevětrali. Jedná se o obce Čechy, Beňov, Domaželice a Prusy,“ uvedla Balážová.

Na místo dorazila rovněž pojízdná chemická laboratoř, která měřila koncentrace zplodin hoření.

Starostka obce Čechy Renáta Dočkalová (nez.) v sobotu řekla pro ČTK, že dým z požáru bylo kolem 13:00 vidět i cítit, zhruba po hodině se situace zklidnila. „Informovali jsme obyvatele mobilním rozhlasem,“ uvedla starostka.

Vrtulník odpoledne odletěl

Starostka Hradčan Marie Galetová (HRADČANY PRO VŠECHNY) uvedla, že hašení komplikuje silný vítr. Okolo 18. hodiny doplnila, že i tak se ale hasičům daří oheň likvidovat.

„Vrtulník s bambi vakem už odletěl zpátky do Brna. Už tu jsou jen cisterny. Protože ale dochází voda, a aby se nezhroutila vodovodní síť, tak hasiči vyzkouší čerpat vodu z jedné nedaleké přehrady,“ nastínila a prozradila, že ložisko požáru zakryjí hasiči speciální pěnou, která zajistí, aby se dovnitř nedostával vzduch.

Obyvatele samotných Hradčan ale naštěstí požár haldy odpadu nijak neohrozil.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Požár skládky na Přerovsku

Příčina a výpočet způsobené škody budou předmětem dalšího vyšetřování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám