Hlavní obsah

Povodněmi postižené Jižní Čechy navštívil premiér Fischer

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vodňany

Premiér Jan Fischer debatoval ve středu ve Vodňanech s třicítkou starostů obcí, které v minulých dnech zasáhly povodně. Na jich Čech s ním dorazil i ministr financí Eduard Janota a další ministři.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Se starostou Vodňan Václavem Heřmanem (vlevo) a hejtmanem Jiřím Zimolou debatoval premiér Jan Fischer i na břehu Blanice.

Článek

Fischer řekl, že do jižních Čech nepřijel slibovat, neboť vláda už takzvané rychlé peníze na záchranné práce poskytla a ty v podstatě končí. "Nyní je třeba vstoupit do fáze obnovy a hovořit o tom, co může pro odstranění škod udělat stát, co kraj a jak mohou případně pomoci i evropské peníze,“ zdůraznil předseda vlády.

Starostové si mu stěžovali především na to, že hlavní příčinu záplav vidí v neudržované krajině. Vodňanský starosta Václav Heřman (Strana venkova - spojené občanské síly) připomněl, že ve špatném stavu jsou koryta některých potoků například Dubského či Budyňského a už i při menší bouři se voda z nich vylévá.  

Starostové také žádali, aby se stát i kraj více věnovaly prevenci proti záplavám, které, jak tvrdí, se mohou kdykoliv vrátit. Starosta Prachatic Jan Bauer (ODS) pak připomněl, že je nutné se zabývat i povolováním staveb v záplavových zónách a nutné je i zlepšit poradenství, po němž volají obce i podnikatelé. 

Fischer naslouchal obětem

To se projevilo i při následné návštěvě premiéra přímo ve Vodňanech, Bavorově a Strunkovicích nad Blanicí, kde řeka vyplavila několik domů. Celkem jich záplavy zasáhly 528.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

V Bavorově se Jan Fischer zajel podívat do už potřetí vytopeného mlýna rodiny Koutských.

S majitelem historického objektu mlýna Josefem Koutským, který velká voda vyplavila se premiér sešel při bleskové návštěvě Bavorova. "Tentokráte jsme měli vodu jen asi půl metru vysoko v roce 2002 to bylo bezmála metr sedmdesát. Od té doby nefunguje naše malá elektrárna, kterou postavil už můj děda. Byla na ní škoda za půl miliónu, ale zatím na opravu jen obtížně sháním peníze,“ rozpovídal se Koutský, když Fischerovi ukazoval co vodní živel způsobil před několika dny. Podotkl, že zmíněná elektrárna byla v minulosti rezervou pro Bavorov a určitě patří k technickým raritám v regionu. 

Reklama

Výběr článků

Načítám