Hlavní obsah

Povinná zimní výbava má být i na silnicích kolem D1

Právo, Jana Pechová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JIHLAVA

Kraj Vysočina se chce bránit proti řidičům kamiónů, kteří na vozech nemají zimní pneumatiky a povinnost mít je na úseku D1 obcházejí tím, že z dálnice sjedou a využijí okolní komunikace. Kraj chce dát značky nainstalovat i u silnic, které mohou sloužit jako objízdná trasa.

Foto: Jiří Jíra, Právo

Článek

První značky be se mohly objevit ještě před Vánocemi. Postupně by měla být označena celá hranice kraje Vysočina.

"Osazeny budou pouze části komunikací v blízkosti hranic kraje," řekl v pátek náměstek hejtmana pro dopravu Libor Joukl. Podle něj povinnost mít zimní pneumatiky na D1 zvýšila provoz na krajských silnicích. „Nevidíme důvod, proč by nesystémovým rozhodnutím ministerstva měli trpět naši občané,“ vysvětlil krok kraj.

foto: Mapy.cz/Ondřej Lazar KrynekZnačky jsou nyní povinné v úseku vjezdu na Humpolec do sjezdu na Velkou Bíteš.

Pokud vše půjde podle představ tvůrců návrhu, začnou se diskutovanou značkou postupně osazovat všechny vysočinské nájezdy na tranzitní trasy. Začne se u dálničních sjezdů, poté přijdou na řadu souběžné komunikace s D1 (např. Humpolec - Jihlava - Velké Meziříčí - Velká Bíteš), ale třeba i I/38 od Jihlavy přes Havlíčkův Brod.

Vždy jen několik kilometrů

„Půjde vesměs o několikakilometrové úseky hlavních tahů od hranic kraje k nejbližším křižovatkám, aby se to co nejméně dotklo občanů kraje. Jde nám skutečně hlavně o zamezení tranzitu,“ doplnil Libor Joukl.

Obyvatelé kraje tak značky nebudou muset mít povinné, pokud nebudou jezdit za jeho hranice. Povinnost bude platit vždy jen několik kilometrů u "vjezdu do kraje".

Ministerstvo: úpravy vyhodnotíme na konci zimy

Ministerstvo opakované žádosti kraje na odstranění značek jako ‚nesystémového řešení‘ vždy odmítlo a v pátek mluvčí Karel Hanzelka řekl, že vnímá rozhodnutí kraje jako ‚vzkazování si přes média‘. „Nemáme ani od policie, ani od Ředitelství silnic a dálnic ČR informace o tom, že by docházelo na trasách mimo dálnici k nárůstu dopravy,“ řekl Hanzelka Právu.

Jak dodal, s odkazem na březnovou hromadnou nehodu naopak ministerstvo vyhodnotilo jako rizikový právě dotčený úsek dálnice Vysočinou a osazení značek mělo za úkol takovým situacím zabránit.

To, jak se značky osvědčily, úřad vyhodnotí po skončení zimy.

Reklama

Výběr článků

Načítám