Hlavní obsah

Pouze dva pilíře a vyšší platby pro živnostníky, doporučuje ředitel důchodové komise

Praha

Předseda vládní důchodové komise Martin Potůček se v neděli vyslovil pro zjednodušení penzijního systému a pro zrušení druhého pilíře, který ubírá peníze z průběžného prvního pilíře. Podle něj budou muset více přispívat samostatně výdělečně činné osoby. Bývalý ministr práce a sociálních věcí Vladimír Drábek byl ostře proti.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

„Budoucí systém by měl být srozumitelnější pro občany. A velmi rychle je třeba dospět k řešení, které bude stavět jen na dvou pilířích. Je potřeba ten druhý pilíř ze systému odejmout,“ řekl Potůček, který upozorňuje na to, že druhý pilíř vyvádí peníze z průběžného pilíře.

S názorem souhlasí také komunistický stínový ministr práce Miroslav Opálka, který navrhl i řešení: „Zmrazit druhý pilíř. Takto bychom se vyhnuli stížnostem. Tak by se obešly případné stížnosti penzijních fondů i nutnost případného vracení peněz.“

S rušením nesouhlasil Drábek: „Jsem jednoznačně přesvědčen, že druhý pilíř má smysl. Jako jediný může zajistit pro dnešní generaci dvacetiletých a třicetiletých důchody. Ten průběžný systém jim zajistí jen základní sociální dávky A měl by být povinný. To doplňkové penzijní připojištění je skutečně jen doplňkové, nemůže být zásadním pilířem.“ Odmítl selhání systému. „Je potřeba se nedívat na země, jako je Polsko, Maďarsko a Slovensko, ale na země kde tento pilíř funguje dlouhodobě.“

Musí se zvýšit odvody do důchodového systému

Potůček také naznačil, jak by se dal řešit deficit v prvním pilíři: „Nemůžeme mluvit jen o výdajích, ale také o příjmech prvního pilíře. Budeme muset v budoucnu promyšleně a odpovědně zvyšovat odvody.“ Podle něj vzrostly mzdy od roku 1989 na 150 procent, ale důchody jen na 110 procent, což se musí řešit.

Podle něj je problémem, že do systému přispívají především zaměstnanci: „Osoby samostatně výdělečně činné systému přispívají do průběžného systému jen 35 procenty toho, co zaměstnanci. A ve světě je to osmdesát procent. Tohle je krok, který bych požadoval pro zvýšení příjmu za prioritní.“

Podle něj je tento nepoměr po pětadvaceti letech přechodu ke kapitalismu nezdůvodnitelný a je nutné „postupně snižovat tento nepoměr“.

To ale tvrdě odmítl Drábek: „Co se týká těch několik set tisíc živnostníků, kteří nemají žádný jiný příjem než své živnostenské podnikaní, tak bych velmi varoval před tím zvyšovat jejich odvodovou a daňovou zátěž.“ Podle něj jsou v horší situaci než zaměstnanci, protože jsou ohroženější, neboť jsou za vše sami zodpovědní a ručí svým majetkem.

Podle něj jsou vůbec odvody u nás jedny z nejvyšších, a to i u zaměstnanců.

Ohledně rostoucích výdajů uvedl Opálka, že k tomu přispívá i počet lidí, kteří kvůli krizi odešli do předčasného důchodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám