Hlavní obsah

Pouštěla jsem rakev s nebožtíkem do spalu, hájila Šlechtová zákon o pohřebnictví

– Praha
Novinky, zpe

Papírové rakve budou muset mít minimálně pět vrstev. Stanoví to novela zákona o pohřebnictví, která v pátek prošla prvním čtením ve Sněmovně. Návrh počítá také s novým trestným činem - hanobení lidských pozůstatků. Norma je klíčovou pro Karlu Šlechtovou (ANO), ministryni pro místní rozvoj. Při její přípravě objížděla krematoria a pouštěla rakev do spalu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně Karla Šlechtová na jednání Poslanecké sněmovny.

Článek

Šlechtová na plénu prohlásila, že se nikdo z poslanců nevěnoval pohřebnictví tak jako ona. „Objela jsem krematoria, objela jsem několik pohřebních služeb. Pouštěla jsem rakev s nebožtíkem do spalu. Můj tým jede do devíti hromadných hrobů,“ prohlásila ministryně.

Za novelu bojovala už ve středu, kdy se bod rovněž projednával. Nakonec však nedošlo na hlasování, jednání předčasně ukončila pauza, kterou si vyžádali poslanci KSČM. Šlechtová poté zuřila, že „umřeme a skončíme v papírových rakvích“.

Důstojnější zacházení se zesnulými

Zákon, který nyní posoudí sněmovní výbory, zakáže používání nejlevnějších papírových rakví. Aby se mohly rakve z papíru používat a nebožtík z nich nevypadl, budou muset být minimálně pětivrstvé.

Návrh také počítá s novým trestným činem, a to hanobení lidských pozůstatků. Má se tak zabránit nešetrnému zacházení s ostatky zesnulých v některých pohřebních službách.

Norma také nově stanoví, že rodiče, kterým se narodí mrtvé dítě do 500 gramů, by měli mít možnost potomka pohřbít.

Zároveň se zpřísní i podnikání v pohřebnickém oboru. Podnikatelé budou muset skládat praktické zkoušky, zákon zavede povinnou praxi.

Vláda tak chce dosáhnout toho, aby se zacházelo se zesnulými důstojněji.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám