Hlavní obsah

Potvrzeno: policejní náměstek Vild odchází do Plzně

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náměstek policejního prezidenta pro Službu kriminální policie a vyšetřování Jaroslav Vild končí k 30. červnu ve své funkci a následující den nastupuje jako nový ředitel plzeňské krajské policie. Předchozí ředitel plzeňských policistů Pavel Krákora své křeslo uvolnil k 15. červnu, kdy zamířil opačným směrem než nyní Vild, tedy na policejní prezidium. Tam se stal šéfem Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování, tedy celorepublikové kriminálky.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Bývalý ředitel kriminální policie Michal Foit (vpravo) a náměstek policejního prezidenta Jaroslav Vild

Článek

O těchto významných personálních změnách ve vedení policie Právo informovalo jako první již koncem května a včera je oficiálně potvrdil sám Vild i policejní prezident Jan Švejdar.

„Požádal jsem o převedení na jiné služební místo, a to do funkce ředitele Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje k 1. červenci, a policejní prezident mé žádosti vyhověl,“ řekl Vild.

Doplnil, že právě dnes zamíří do Plzně, aby se tam setkal s policisty z vedení krajské správy.

Policie chystá velké rošády ve vedení

Krimi

„Těším se na návrat do svého rodného kraje a na to, že navážu na dřívější dobrou spolupráci s tamními policisty,“ podotkl Vild. Z Plzeňského kraje pochází a žije tam, navíc v roce 1991 u tamní krajské policie začínal svou kariéru.

O jeho odchodu se spekulovalo již delší dobu, protože právě Vild patřil k posledním přímým účastníkům kontroverzní a mnohými kritizované reorganizace policie z léta 2016, kdy rozhodnutím tehdejšího vedení sboru došlo ke sloučení dvou elitních policejních útvarů do nově vzniklé Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Zatímco tehdejší ředitel protimafiánské jednotky (ÚOOZ) Robert Šlachta s překotnou změnou a sloučením s protikorupční policií (ÚOKFK) nesouhlasil a od sboru úplně odešel, šéf druhého z útvarů spojení s ÚOOZ přijal. Nebyl jím tehdy nikdo jiný než právě Vild, který vedl ÚOKFK od roku 2014.

Policie vydala výhrůžnou tiskovou zprávu, pak se omluvila

Krimi

Poté, co nová centrála začala od 1. srpna 2016 oficiálně fungovat, Vild se stal tamním náměstkem ředitele pro logistiku. Od ledna 2017 ale povýšil do funkce náměstka policejního prezidenta, kterou tedy po dohodě se Švejdarem příští týden po třech a půl letech opouští.

„Pan náměstek požádal o to převedení a já jsem mu vyhověl. Přeju mu hodně štěstí na novém pracovišti,“ řekl včera Právu policejní prezident.

Náměstkem bude asi Krákora

„Jsem si vědom, že každá změna na vrcholných pozicích policie vyvolává řadu reakcí a diskusí. Vždy tomu tak bylo a vždy tomu tak bude. Osobně jsem rád, že pan Vild zůstává nadále součástí policie a své nové zařazení vnímá jako přirozený vývoj svojí profesní kariéry. Děkuji mu za odvedenou práci na prezidiu,“ vzkázal pak Právu Švejdar přes svou mluvčí Kateřinu Rendlovou.

Ten nyní hledá Vildova nástupce. Podle zákona nejprve vyhlásí tzv. nabídkové řízení, do kterého se mohou přihlásit pouze ředitelé bezpečnostních sborů, tedy šéfové hasičů, celníků, vězeňské služby, inspekce či civilních tajných služeb a také jejich náměstci.

Pokud by tak nikdo neučinil, bude následovat výběrové řízení, kde už by mohl být počet kandidátů širší. Šanci ucházet se o post náměstka dostanou ředitelé celorepublikových útvarů či krajských ředitelství a také nový šéf celorepublikové kriminálky Krákora.

Na prezidiu se podle důvěryhodných zdrojů Práva hovoří o tom, že právě on by měl nahradit Vilda ve funkci náměstka. „Je to jedna z pravděpodobných variant,“ řekl zdroj redakce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám