Hlavní obsah

Potvrzeno. Komunistický poslanec Ondráček v disertaci opisoval

Aktualizováno

Komunistický poslanec Zdeněk Ondráček (KSČM) ve své disertační práci opisoval, neboť neuvedl zdroje, které citoval. V pátek to potvrdila Univerzita Palackého v Olomouci, kde Ondráček v roce 2011 získal doktorát.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanec KSČM Zdeněk Ondráček

Článek

Z výsledku kontroly také vyplývá, že většinu teoretické části jeho práce, která tvoří více než polovinu textu, sestavil jako kompilát z poznatků, které byly v době jejího vzniku známé, uvedla mluvčí univerzity Gabriela Sýkorová Dvorníková. Opisování se týká práce nazvané Násilí jako sociálně patologický jev v rodině.

„Zdeněk Ondráček ve své disertaci porušil citační zásady, neuvedl citované zdroje nebo je uvedl nepřesně či nesprávně. Většinu teoretické části, která tvoří více než polovinu textu, sestavil jako kompilát z poznatků, které byly v době jejího vzniku známé, aniž by je sám analyzoval nebo kriticky posoudil jejich vztahy a souvislosti. Pouze je ve výčtech uvádí,” uvedla mluvčí univerzity.

Starosta Novotný je obviněn za výroky proti Ondráčkovi

Domácí

Odborníci z univerzity tak na základě výsledků kontroly této práce došli k závěru, že Zdeněk Ondráček porušil zásady a zvyklosti tvůrčí vědecké práce, které obsahuje etický kodex zaměstnanců a studentů UP. Porušil zejména zásady pro tvůrčí činnost. „A to tím, že necitoval některé použité zdroje, některé zdroje nesprávně citoval a teoretická část je kompilací dříve publikovaných poznatků,” řekla mluvčí.

O titul nepřijde

Ze strany univerzity však pro Ondráčka z toho neplyne žádný postih. Kvůli tomu, že není v současné době členem akademické obce UP, nemůže být dán podnět k projednání tohoto případu Etickou komisí rektora UP ani zahájeno disciplinární řízení. „A protože disertační práci obhájil již v roce 2011, nelze zahájit řízení o zneplatnění obhajoby,” dodala mluvčí univerzity.

Na to, že  Ondráček čerpal mimo jiné z bakalářských a diplomových prací jiných studentů, upozornila počátkem října MF Dnes. Univerzita následně oznámila, že práci prověří.

Komunistický poslanec Ondráček čelí nařčení, že v disertaci opisoval

Domácí

Ondráček tehdy uvedl, že je mu plagiátorstvím vyhrožováno již několik let.

Ondráček není prvním politikem, který čelí nařčení z plagiátorství. V minulosti kvůli podobným kauzám odstoupili z vlády bývalá ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO) a bývalý ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál (ČSSD). V obou případech potvrdily komise na vysokých školách, že jejich práce vykazují prvky plagiátu. Také ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) vysvětloval nesrovnalosti v diplomové práci, kdy špatně citoval. Podle univerzity však v jeho případě nešlo o plagiátorství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám