Hlavní obsah

Poslední velkou připomínku komunismu nahradil v Semilech jelen

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Semily

Rudou pěticípou hvězdu, srp a kladivo na fasádě domu v městském centru v Semilech nahradil nedávno znak pojizerského města s paroháčem a lípou pod šesticí zlatých šesticípých hvězd. Město tak přišlo o poslední velkou připomínku komunismu.

Foto: Vladislav Prouza a Roman Fries, Právo

Symbol ze 70. let minulého století byl později doplněn citátem amerického filozofa španělského původu George Santayana

Článek

Symbol ze 70. let minulého století, doplněný za éry starosty a poslance Jana Farského (STAN) citátem amerického filozofa španělského původu George Santayana (1863–1952) „Kdo nezná svou minulost, je odsouzen ji opakovat”, překryl plášť polystyrénového zateplení.

„Město posledních pět let investuje milión korun podle přání občanů. Veřejnost preferovala zateplení stěny tohoto domu. Ač nerada, po schválení zastupiteli jsem to respektovala,” konstatovala semilská starostka Lena Mlejnková (nezávislá).

„Mozaika v roli novodobého památníku sloužila jako memento. Lidé se pod ní zastavovali a seznamovali zvědavé děti s nedávnou minulostí. Šlo o přirozený výchovný efekt,“ dodala starostka, podle níž nešlo o politickou, ale spíše pragmatickou objednávku obyvatel městského domu.

Foto: Vladislav Prouza a Roman Fries, Právo

Památník na dobu komunismu nahradil v Semilech jelen.

Foto: Vladislav Prouza a Roman Fries, Právo

Památník na dobu komunismu nahradil v Semilech jelen.

Mozaika o rozměru šestnáct čtverečních metrů z domovní stěny úplně nezmizela. Město historický artefakt, jenž zázrakem přežil skoro tři desetiletí od sametové revoluce, před pokládkou polystyrénu zajistilo dřevěným bedněním.

Může zůstat až dvacet let

„Uděláno je to způsobem, aby se zateplení dalo kdykoliv sundat a mozaika zůstala nepoškozená. Uvažovali jsme ji umístit v muzeu, což bylo technicky problematické. I když mozaika nemá statut uměleckého díla, historickou hodnotu určitě nese. Zničit ji by znamenalo zničit sochu,“ popsala starostka.

Osud díla schovaného pod zateplením s městským znakem není zdaleka jasný. Město v budoucnu ke stěně domu plánuje přístavbu. „Může k tomu dojít v horizontu dvaceti let. Potom se uvidí, co bude s mozaikou,“ podotkla Mlejnková.

Mozaika doplněná varovným citátem vyvolávala už od doby svého vzniku značné emoce. Policie v nedávné minulosti shodila ze stolu trestní oznámení na bezprecedentní propagaci komunismu.

Srp a kladivo podle policejního protokolu představuje obecný symbol spojení dělníků a rolníků v boji proti nadvládě kapitálu, což byla v celém 20. století populární myšlenka socialistického a komunistického hnutí. Rudá pěticípá hvězda znamená symbol svobody, používaný včetně červené v různých barevných mutacích i mimo komunistické prostředí.

Protesty před šesti lety vyvrcholily na semilském Riegerově náměstí rozvinutím vlajky s hákovým křížem. Vlajku pod novodobým památníkem rozvinula dvojice aktivistů s úmyslem demonstrovat rozdílný přístup k totalitním symbolům. „Památník vyžaduje alespoň minimální inteligenci diváka,“ reagoval tehdejší starosta Farský.

Reklama

Výběr článků

Načítám