Hlavní obsah

Poslanecké pomníčky za dvě miliardy

Právo, Jiří Vavroň
PRAHA

I přesto, že rozpočtový výbor vyřadil třetinu z asi 800 podaných návrhů na financování místních zdravotnických zařízení, oprav škol a silnic, přijde jejich financování státní rozpočet na cca dvě miliardy korun.

Foto: Dana Ehlová

Na první pohled velice elegantní nástroj bude ode dneška sloužit koncertním účelům v synagoze v Dobrušce.

Článek

Další návrhy na obdobné akce, pro které se vžil pojem "poslanecké pomníčky", může ještě každý z dvou set poslanců podat při závěrečném čtení rozpočtu ve Sněmovně, aniž by se jimi zabýval rozpočtový výbor.

Všechny tyto akce, pokud je Sněmovna schválí, budou financované z kapitoly Všeobecná pokladní správa.

Lyceum, chrám, hřbitov či kuželna

V rozpočtovém výboru se letos sešly návrhy například na výstavbu Evropského lycea Čeladná, opravy Loretánského chrámu v Brně, dokončení radnice v Určicích, rekonstrukci hřiště ve Vícově či dostavbu hřbitova v Červeném Kostelci. Z rozpočtu by se měla hradit třeba i rekonstrukce kuželny či úpravy a doplnění lyžařského svazu v Němčičkách.

Pokud bude Sněmovna souhlasit, peníze by mohli získat i na školní hřiště v Měříně. Náměstek ministra financí Eduard Janota ale poslance upozornil, že objem peněz na akce, byť by je nakonec schválila Poslanecká sněmovna, nesmí v žádném případě překročit schválenou částku.

"Stává se nám," řekl náměstek ministra financí, "že je schválena dotace ve výši 6 miliónů, ale starosta příslušné obce přijde s rozpočtem na 100 miliónů. Samozřejmě žádné další prostředky navíc nedostane." Podle předsedy rozpočtového výboru Miroslava Kalouska (KDU-ČSL) obec nedostane prostředky ani tehdy, pokud nedodrží podmínky schválené akce či nepředloží potřebnou dokumentaci v rozsahu schválené částky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám