Hlavní obsah

Poslanci vyslyšeli protestující studenty a budou řešit ochranu klimatu

Novinky, ČTK, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Přes dva tisíce studentů se v pátek v Praze připojily k celosvětové protestní akci, která má za cíl přimět politiky důsledněji chránit klima a snižovat emise. Podle jedné z organizátorek Anny Lozsi je hlavním účelem na problém upozornit a donutit politiky, aby se jím zabývali. To se jim povedlo. Piráti vyzvali vládu, aby příští týden ve středu ve Sněmovně informovala o českém postoji ke klimatické změně.

Stovky studentů demonstrovaly za ochranu klimatuVideo: Pro Novinky.cz Tereza Rakoušová

 
Článek

„Chceme rozpoutat debatu ve veřejnosti, aby o tom lidé věděli, a dále bychom chtěli vyzvat politiky, aby se o to zajímali a vážně o tom uvažovali,” řekla Novinkám studentka Anna Lozsi.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Studenti v Liberci se připojili k protestní akci za důslednější ochranu klimatu a snižování emisí.

To, že si poslanci na příští středu pevně zařadili bod, kde se budou otázkou klimatu zabývat, považuje za jeden ze splněných cílů protestů. „To je super. Určitě jsme rádi a je to část toho cíle, který jsme měli,” doplnila.

Za ochranu klimatu mohou podle mladé studentky bojovat i sami jednotlivci - třeba tím, že omezí věci, které nepotřebují, budou jíst méně masa, nebudou nakupovat stále nové oblečení a budou šetřit vodou.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Studenti v Ostravě se připojili k celosvětové protestní akci, která má za cíl přimět politiky důsledněji chránit klima a snižovat emise.

V Praze se ráno sešli studenti na Malostranském náměstí. Pak vyšli na průvod městem, na programu jsou i přednášky. K protestům se přidala i další města v Česku jako Ostrava nebo Liberec.

Vzorem je šestnáctiletá Švédka

„Změn klimatu si můžeme všimnout všude kolem nás. Ať už je to sucho, povodně, hurikány a nebo čím dál častější výkyvy počasí. Podílejí se zásadně na společenských problémech, jako jsou například válečné konflikty nebo tolik diskutovaná migrace,” napsali studenti v prohlášení, které během dvou týdnů podepsalo přes 2200 z nich.

Foto: Tereza Rakoušová

Studenti v Praze se připojili k celosvětové protestní akci, která má za cíl přimět politiky důsledněji chránit klima a snižovat emise.

Celosvětového protestu se účastní mladí lidé z víc než stovky zemí v rámci iniciativy Friday For Future. Při ní studenti od loňského září protestují po vzoru šestnáctileté švédské studentky Grety Thunbergové.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Studentská demonstrace v Praze za ochranu klimatu

Za životní prostředí a ochranu klimatu se ve Sněmovně postavili například Piráti. Poslankyně Dana Balcarová na plénu řekla, že chce, aby vláda změnila postoj a byla v boji proti změně klimatu důraznější.

Anketa

Mají politici důsledněji řešit ochranu klimatu?
Ano
60,2 %
Ne
39,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3143 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám