Hlavní obsah

Poslanci vrátili novelu mediálního zákona

Právo, jp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Novelu mediálního zákona, která především řeší legislativu spojenou s digitalizací televizního vysílání, vrátili v pátek poslanci k novému projednání výborům. Schválení zákona potřebného pro začátek digitálního vysílání se tím posunuje minimálně na říjen.

Článek

Pro vrácení novely hlasovala stovka ze 150 přítomných poslanců ze všech poslaneckých klubů vyjma sociálních demokratů. Většina přítomných  členů ČSSD chtěla protlačit novelu do třetího čtení ke konečnému schválení. K novele bylo podáno 137 pozměňovacích návrhů.

Podoba nového mediálního zákona nadlouho ovlivní televizní byznys v České republice. Určí, kdo a co bude digitálně vysílat, kolik televizí bude smět jeden majitel vlastnit a kolik programů získá Nova a Prima. České televizi digitální vysílání zaručuje jiný zákon.

Novela také stanoví, kdo a v jakém rozsahu bude provozovat doplňkové a dodatkové služby a zákon také vyjmenuje podmínky udělování licencí pro digitální vysílání.

RRTV s udělením licencí vyčkává

Veřejné a neveřejné slyšení v procesu výběrového řízení na udělení licencí pro digitální vysílání ale již Rada pro rozhlasové a televizní vysílání uskutečnila a vyhlásila, že licence na podzim udělí. Sněmovna přitom již v únoru vysílací radu požádala, aby s udělením licencí vyčkala na zmíněnou novelu mediálního zákona.

"Rada musí konat, nemůžeme nečinně vyčkávat, výběrové řízení je proces s určitými závaznými termíny a ty musíme splnit, jinak by nás žadatelé mohli žalovat pro nečinnost. Ale na druhé straně nehodláme dělat žádné dostihy se Sněmovnou," řekl v pátek Právu předseda vysílací rady Petr Pospíchal.

Reklama

Výběr článků

Načítám