Hlavní obsah

Poslanci ČSSD podepsali, že Topolánkovu vládu nepodpoří

PRAHA

Všech 74 nově zvolených poslanců ČSSD podpisem potvrdilo, že v případném hlasování nepodpoří vládu ODS, KDU-ČSL a SZ, kterou by vedl předseda ODS Mirek Topolánek. ČSSD trvá na vytvoření úřednické vlády.

Článek

Místopředseda strany Bohuslav Sobotka po jednání Ústředního výkonného výboru strany řekl, že by se ODS měla zbavit iluzí, že se jí potřebný počet hlasů podaří získat. Případná vlády by měla ve Sněmovně podporou sta poslanců, dalších sto křesel mají ČSSD a komunisté.

Paroubek sice prosazuje úřednickou vládu, na druhou stranu ale potvrdil, že když by byl sestavením vlády pověřen on, sestavoval by politickou, nikoliv úřednickou vládu. "Buď bychom získali 100 plus jeden mandát, nebo bych to vzdal," řekl Paroubek.

Odmítl také vládě umožnit existenci a pak případně blokovat jednotlivé návrhy, které budou odporovat programu ČSSD.

Paroubek řekl, že je velmi nepravděpodobné, že by strana podala žalobu na neplatnost voleb, jak o tom mluvil v dnes už proslulém projevu z volební soboty.

Rozkol prý vyřeší později

Sobotka zopakoval i to, že Paroubek by měl být kandidátem na křeslo šéfa Sněmovny. To, že Ústava nedovoluje, aby byl člověk současně premiérem a šéfem Sněmovny, prý strana vyřeší až za 14 dní před ustavující schůzí Sněmovny. Jak chce ale postupovat neřekl. Na schůzi je obvykle zvoleno vedení Sněmovny a teprve po ní podává kabinet demisi do rukou prezidenta. Logicky tak není možné, aby se Paroubek šéfem Sněmovny stal.

Reklama

Výběr článků

Načítám