Hlavní obsah

Pomáhala v boji s covidem. Když přišla o manžela, pomáhají kolegové jí

Právo, Aleš Fuksa

Lidská tragédie jedné ze zdravotních sestřiček Vsetínské nemocnice probudila v lidech v jejím okolí vlnu solidarity. Začátkem prosince přišla o svého manžela, se kterým se starala o čtyři malé děti.

Foto: Univerzita Karlova/Vláďa Šigut

Ilustrační foto

Článek

Muž zemřel po požáru chaty v Nedašově Lhotě na Valašskokloboucku. Její smutek a těžká životní situace nenechaly lhostejnými kolegy z oddělení následné péče, kde sestřička Martina pracuje. Začátkem února pro ni proto vyhlásili dobročinnou sbírku.

Zvládala práci, péči o čtyři děti a ještě i dálkově studovala
Adriana Šimková, vrchní sestra

„Jen těžko nacházíme slova, byla to nečekaná a nesmírně smutná zpráva. Téměř každá sestra u nás je i matkou, umíme se vcítit do situace, kdy se rodina naráz ocitne bez otce. Na Martinku a na její děti pořád myslíme a jsme s ní přes telefon v neustálém kontaktu,“ řekla Právu vrchní sestra oddělení Adriana Šimková.

„Martinu máme rádi, vždycky si všímala potřeb pacientů, zvládala péči o čtyři děti a ještě i dálkově studovala. Chceme ji podpořit a těšíme se, až se k nám bude moci vrátit,“ dodala. K tragédii v rodině Martiny došlo den před Mikulášem. Třiatřicetiletý Ondřej Buček z Valašských Klobouk tehdy odešel z domova a už se nevrátil.

Afghánistán připravil vojáky pro pomoc v nemocnicích

Koronavirus

„Odjel za svým bratrem, který potřeboval pomoci s nějakou prací. Večer se pak rozhodl zůstat v Nedašově Lhotě a přespat na chatě s tím, že ho ráno bratr doveze domů,“ řekla Právu mluvčí krajských hasičů Lucie Javoříková.

O několik hodin později došlo k požáru chaty, při kterém muž utrpěl vážná zranění. Vrtulník jej poté transportoval do popáleninového centra v nemocnici v Brně. Pouhý den před Vánocemi však otec čtyř dětí zraněním podlehl.

Během pandemie se staral manžel

Martina Bučková je nyní doma s nejmladším synem Ondráškem, kterému je dva a půl roku, pečuje také o sedmiletou Martinku a desetiletá dvojčata Elišku a Vojtíška. Před prosincovou tragédií se o děti v domácnosti staral právě její manžel. Ona sama tak mohla pomáhat v nemocnici, kde je během pandemie koronaviru potřebný každý zdravotník.

Říčany hledají oběti covidu z řad zdravotníků. Chtějí rozdat peníze z jarní sbírky

Koronavirus

„Plánovali jsme rekonstrukci dětských pokojíčků. V tuto chvíli půjdou ale peníze hlavně na splátky hypotéky. Snad se tak alespoň nebudeme muset bát o střechu nad hlavou,“ uvedla třicetiletá maminka.

„Přemýšleli jsme, jak bychom mladé rodině mohli pomoci. Martina u nás pracuje řadu let, má skvělý přístup k pacientům a je vždy ochotná a vstřícná. Tragédie, která rodinu potkala těsně před Vánoci, nás všechny zasáhla,“ dodala ředitelka nemocnice Věra Prousková.

Dostal se z těžké nehody, násilné napadení ale už málem nepřežil. Nyní potřebuje pomoc

Zdraví

Sbírka byla zahájena 4. února a končí 30. července 2021. „Každý, kdo by chtěl Martině, Elišce, Vojtíškovi, Martince a Ondráškovi pomoci, tak může učinit zasláním libovolné částky do oficiální veřejné sbírky na účet 1387907823/2700,“ požádal mluvčí nemocnice Egon Havrlant.

Reklama

Výběr článků

Načítám