Hlavní obsah

Polsko výrazně rozvolnilo, Češi v pohraničí tam hned vyrazili ve velkém

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Otevřené lyžařské areály, divadla, kina, galerie, ale i bazény a všechny obchody. Tak to nyní vypadá v sousedním Polsku. Obyvatelé českých příhraničních okresů toho přitom hojně využívají.

Foto: Aleš Honus, Právo

Před nákupním centrem v polské Ratiboři byly v sobotu desítky aut s českými registračními značkami.

Článek

Zatímco česká politická reprezentace se celý víkend handrkovala, jak to bude dál s nouzovým stavem, tisíce lidí z Moravskoslezského kraje vyrazily na nákupy či za lyžováním do Polska. Naši severní sousedé se rozhodli paralyzovanou ekonomiku oživit a podmínečně otevřeli, co se dalo. Před největším nákupním centrem ve slezské Ratiboři se tak v sobotu parkoviště zaplnilo auty s českými poznávacími značkami.

„Češi tady jezdí stále, ale teď, když se otevřely úplně všechny obchody, tady zní čeština častěji než obvykle,“ řekla Právu prodavačka z nákupního centra Auchan, kde na parkovišti mělo v sobotu ráno odhadem každé páté auto českou registrační značku.

Veškeré obchody jsou v Polsku otevřeny už týden, stejně jako třeba muzea a galerie. Od pátku se přitom k otevřeným podnikům přidala kromě sportovišť a bazénů i divadla, koncertní sály a kina. Školy jsou otevřeny pro žáky od prvního do třetího ročníku už dlouho.

V Polsku vymysleli dechové testy na covid-19

Evropa

Kulturní instituce přitom mohou být zaplněny do 50 procent kapacity. A třeba Ratibořské centrum kultury se otevřelo i pro umělecké kroužky. „Otevřeli jsme například valentýnské kino, připravili koncert pro děti, koncert muzikálové hudby, to vše pro kapacitu 50 procent diváků. Zájem je velký, lidé volají a ptají se, co připravujeme a zda skutečně můžou přijít,“ řekla Právu ředitelka Ratibořského centra kultury Joanna Maksym-Benczew. Zdůraznila, že otevření je podmíněné na dva týdny, a to do 28. února, kdy polská vláda vyhodnotí epidemiologickou situaci.

Polsko pro Čechy: Ne déle než 12 hodin

Češi do Polska mohou podle aktuálních pravidel přijet za podmínky, že nevyužijí hromadnou dopravu a že se do 12 hodin vrátí zpět. Účel cesty není rozhodující. Pro Poláky ale při návštěvě České republiky platí odlišná pravidla. „My do Česka můžeme jen z vážných důvodů, například za prací. Rozhodně takovým důvodem nejsou nákupy. Při delším pobytu než 12 hodin se musíme prokazovat i negativním testem na covid,“ kroutí Benczew hlavou nad odlišnými podmínkami.

Nutno ale dodat, že vymáhání pravidel je velmi sporné, protože na česko-polských hranicích nejsou žádné kontroly. Řada Čechů využívá možnost nakoupit v Polsku prostě proto, že to má blíže a že je tam i levněji.

Opět se vracíme k Evropě zavřených hranic, kritizuje eurokomisařka Německo

Evropa

„Kilo rajčat za 40 korun v Česku opravdu nekoupíme. Do Ratiboře to navíc máme mnohem blíž než do Ostravy nebo do Opavy, takže tady jezdíme nakoupit každý týden, ať je pandemie, nebo není. To, že Češi můžou teď do Polska jezdit nakupovat a Poláci do našich obchodů nemůžou, skutečně nemá logiku, když v Česku je situace kolem koronaviru daleko horší. Možná je to tím, že Poláci opatření dodržují důsledněji a roušky jsou tam třeba povinné i venku,“ řekl Právu muž, který na nákupy do polské Ratiboře přijel ze Sudic na Opavsku i s manželkou a se dvěma malými dětmi a kromě potravin navštívil i prodejny s oblečením a elektrospotřebiči.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám