Hlavní obsah

Polovina lidí nad 65 let trpí třemi chronickými nemocemi

Právo, Václav Pergl

Polovina lidí nad 65 let má alespoň tři chronické nemoci, pětina jich má pět a více. Většina potřebuje, aby jejich nemoc byla chápána v souvislostech a byly stanoveny priority léčby.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nový Národní program komplexní interní péče, který vyhlásili ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) a předseda České internistické společnosti profesor Richard Češka, to má zajistit.

„Cílem je ve spolupráci s praktiky i specialisty vyhledávat pacienty s více nemocemi a zajistit jim komplexní péči. Důraz je kladen na včasné odhalení obtíží i prevenci,“ řekl Právu profesor Češka.

Dodal, že „program interny znamená pro pacienta především to, aby nemusel běhat od jednoho superspecialisty ke druhému, ale aby se pokud možno i o komplikovaného pacienta postaral především jeden lékař“.

Heger vítá hlavně zapojení praktických lékařů do programu, protože význam interny stoupá se stárnutím populace, kdy přibývá lidí zatížených několika nemocemi.

Program také chce, aby internisté měli možnost předepisovat pacientům co nejširší spektrum léků a nebyli v tom omezováni administrativními překážkami.

Očekává se i úspora peněz, a to v poklesu počtu návštěv lékaře. „Pokud čtyři nemoci pacienta vyřeší jeden lékař, je to ekonomičtější, než když pacient navštíví čtyři lékaře, kde podstupuje některá vyšetření opakovaně a dostává některé léky navíc,“ uvedl profesor Češka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám