Hlavní obsah

Polovina Čechů stráví léto v přírodě

Dovolenou na horách, v kempu nebo na vodě letos podle průzkumu e-shopu 4camping.cz plánuje téměř polovina Čechů. Pěší výlety chtějí podniknout přibližně dvě třetiny lidí, čtvrtina dotázaných hodlá přespávat v přírodě.

Foto: PRÁVO – Petr Horník

Ilustrační foto

Článek

Výsledky průzkumu, který na přelomu května a června provedla pro 4camping.cz společnost MNFORCE mezi tisícovkou lidí, potvrzují i internetoví prodejci, kteří zaznamenávají vyšší zájem o turistické boty, batohy nebo pláštěnky.

V průzkumu třetina lidí uvedla, že v létě vyrazí na kolo, jeden z osmi dotázaných plánuje vysokohorskou túru. Žádné venkovní aktivitě se o prázdninách nechystá věnovat 16 procent respondentů.

Lidé si vyzkoušeli, jak se dá trávit dovolená doma, a řadě z nich se to zalíbilo
Vít Hruška, 4camping

„Češi byli vždycky národem turistů, během pandemie ale obliba outdoorových aktivit ještě narostla. Lidé si vyzkoušeli, jak se dá trávit dovolená doma v České republice, a řadě z nich se to zalíbilo,“ uvedl mluvčí 4camping Vít Hruška. Na dovolené ve stanu mohou navíc lidé ušetřit, což je v současné době vysoké inflace velkou motivací, dodal.

Češi se chystají na dovolenou strávenou doma: Skupují bazény, vířivky i zmrzlinovače

Ekonomika

Za letní dovolenou hodlá asi třetina oslovených utratit do 10 tisíc korun za celou domácnost, a to včetně dopravy, ubytování a jídla. S výdaji mezi deseti a dvaceti tisíci počítá 27 procent Čechů.

„Šetřit chtějí lidé i na out­doorovém vybavení a jen pětina respondentů za ně letos utratí přes pět tisíc. Ceny vybavení obecně mírně rostou, lidé se snaží vybírat levnější produkty,“ dodal mluvčí.

Hole dost podražily

E-shop Alza.cz naopak podle své mluvčí Daniely Chovancové sleduje vyšší poptávku po prémiovějším zboží. Například průměrná cena trekových holí zde proti roku 2019 vzrostla o 70 procent. Turistické batohy zdražily o 12 procent, Alza jich ale letos zatím prodává asi o čtvrtinu více, největší zájem je o modely mezi 30 a 50 litry, řekla Chovancová.

Kempování v přírodě Čechy nepustilo ani po covidu

Domácí

Internetový obchod Mall.cz už několik týdnů sleduje rostoucí poptávku po stanech, spacácích nebo batozích, kde prodeje meziročně vzrostly o polovinu. Více než o půlku stoupl zájem o ponča, pláštěnky a lahve na vodu. Lidé podle mluvčí e-shopu Pavly Hobíkové pořizují také oblečení do přírody, trekingové hole nebo jídlo na cesty.

„Zájem o aktivní dovolenou vidíme i na rostoucích číslech kategorie cyklistiky a vodáctví, kde se nám na sezonu podařilo dobře připravit a naskladněné máme dostatečné množství kol i lodí,“ uvedla.

Reklama

Výběr článků

Načítám