Hlavní obsah

Politické strany mají na kandidátkách slavné sportovce

Novinky, ora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Do blížících se voleb chtějí parlamentní politické strany získat voliče i známými jmény ze světa sportu. Největší naději na zvolení má fotbalový internacionál a bývalý trenér Sparty Praha, který je lídrem KDU-ČSL v Karlovarském kraji. Na nižších příčkách volebních listin se budou o přízeň voličů ucházet vdova po hokejové legendě Ivanu Hlinkovi Liběna (za ODS), za sociální demokraty naopak zkusí do vysoké politiky prorazit skokan na lyžích Pavel Ploc.

Článek

Liběna Hlinková by se měla v případě zvolení do Sněmovny podle mínění ústeckého regionálního manažera ODS Pavla Vilíma věnovat problematice bezpečnosti na silnicích. Měla by také usilovat o poskytnutí nutné péče státu pro pozůstalé po obětech tragických nehod. "Nejlépe by bylo získat v našem kraji deset mandátů, realisticky by bylo úspěchem osm křesel v Sněmovně," prohlásil Vilím. Hlinková kandiduje na devátém místě na volební listině ústecké ODS.

ČSSD nasadí Ploce, do Senátu i Bugára

Pavel Ploc jistě v roce 1988, kdy získal stříbrnou medaili na ZOH v Calgary, nepředpokládal, že bude v roce 2006 volebním trumfem soc. dem. v Libereckém kraji. Byť z patnáctého místa kandidátky, bude se harrachovský patriot snažit proniknout do Sněmovny.

"Již v minulých volbách za nás Ploc kandidoval, získal velký počet preferenčních hlasů a málem se dostal do Sněmovny," řekl Novinkám místopředseda libereckého Krajského výkonného výboru ČSSD Robert Dušek.

"Nemyslím, že bychom na Plocovo jméno jenom lákali voliče, pokud se Pavel dostane do Sněmovny, určitě by kompetentně podporoval zájmy sportovců," tvrdil Dušek. Podle něj by chtěli soc. dem. získat v Libereckém kraji alespoň tři mandáty z celkových osmi, jejich lídrem bude poslanecký nestor Michal Kraus. "Předpokládám, že u nás se do Sněmovny dostanou ještě ODS a KSČM," naznačil Dušek, že nepočítá se silnou KDU-ČSL v regionu.

Na boj o Senát se chystá další ikona sportovní historie. Na Jablonecku a v části Semilska bude do horní parlamentní komory kandidovat za ČSSD diskařský  mistr světa z roku 1983 Imrich Bugár.

Slavná jména sportovní minulosti nejsou výjimkou ani ve světě, v Libérii například nedávno kandidoval na prezidenta fotbalový kanonýr George Weah, ovšem v druhém kole prohrál, kalifornským guvernérem je bývalý kulturistický šampión a pozdější hvězda akčních filmů Arnold Schwarzenegger.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám