Hlavní obsah

Politická mládež založila platformu. Bez ANO a komunistů

Právo, Karolina Brožová
Praha

Společně táhnout za jeden provaz se v pátek rozhodli Mladí sociální demokraté (MSD), Mladí konzervativci (MK), Mladí zelení, TOP tým, Mladí lidovci a Mladí křesťanští demokraté (MKD). I když mají na politiku rozdílné názory, jejich zástupci podepsali memorandum a zavázali se společně vést mladé k zájmu o politiku.

Foto: Pavel Karban, Právo

Mladí sociální demokraté. Ilustrační foto

Článek

„Za účelem posilování demokratických hodnot a postojů mladé generace občanů a občanek naší země jsme se dohodli na založení společné platformy. Tato platforma demokratických mládežnických organizací vzniká napříč názorovým spektrem,“ uvádí se v memorandu.

„Vytipujeme témata, se kterými budeme moci na podzim vystoupit. Určitě nezastíráme, že platforma má sloužit pro to, abychom byli silnější. V jednotě je síla,“ uvedla šéfka MSD Lucie Válová.

„Jsme politická mládež tradičních stran. Nevznikli jsme proto, že nám to nějaký lídr nějakého hnutí poradil,“ rýpla si Válová do organizace Mladé ANO, které vzniklo na popud šéfa ANO Andreje Babiše.

Mladé ANO neví, proč nebylo pozváno

Mládežníci se zavázali k organizování veřejných debat, besed a kulatých stolů. ANO ani komunisté však zastoupeni nebudou.

„Vím, že něco takového proběhlo, ale asi proto, že jsme noví, tak asi nebyla potřeba nás oslovit,“ vysvětluje si nezájem ostatních o Mladé ANO jeho šéfka Kateřina Reiblová. „Myslím si, že je to dobré. Nemám o tom žádné informace, muselo by rozhodnout předsednictvo, zda bychom se časem také přidali,“ dodala.

I když bude platforma složená z mladých politiků s různými názory, střety nikdo neočekává. „Máme jiné ideje, ale to, co nás spojuje, je to, jak pojímáme demokracii. Že ji vidíme jako soutěž politických subjektů, které se hlásí ke svým idejím,“ řekl mluvčí Mladých zelených Tomáš Křemen.

Usmíření lidovců?

Platforma možná nakonec smíří rozdělenou lidoveckou mládež. V současnosti totiž existují Mladí lidovci a Mladí křesťanští demokraté, kteří se v roce 2012 rozhádali kvůli neúspěchům mateřské KDU-ČSL ve volbách. „Ve střednědobé možná dlouhodobé perspektivě se možná sloučíme. V krátkodobé určitě ne,“ uvedl Vojtěch Marek z MKD.

Šéf Mladých lidovců Vladimír Hanáček se domnívá, že platforma má akcentovat společné systémové cíle všech organizací. „Aby politické strany měly význam a aby vytvářely systém zastupitelské demokracie,“ uvedl.

Politicky aktivní mládež přišel na konferenci pozdravit i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který sám začínal před 25 lety v MSD. „Jsem přesvědčen, že mládežnické organizace jsou důležité pro demokracii, formuje se v nich mladá generace politických stran. Je důležité, abychom spolu dokázali mluvit. Je dobře, když k těm debatám napříč proudy dochází v době, kdy se lidé začínají politicky angažovat,“ prohlásil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám