Hlavní obsah

Politici kritizují vlajku s Putinem ve vaku na mrtvoly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podobizna ruského prezidenta Vladimira Putina v černém vaku na mrtvoly společně s českou a ukrajinskou vlajkou visící na budově ministerstva vnitra vyvolala kritiku. Politici s ini­ciativou 1. vicepremiéra a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) nesouzní. Pro opozici je to za hranou, proti jsou i někteří zástupci vládních stran.

Vlajka s Putinem na budově ministerstva vnitra.Video: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

„Pokud se ptáte, zda bych něco takového instaloval na nějakou veřejnou budovu, tak nikoliv. Myslím si, že vláda a veřejné instituce dostatečně projevují sounáležitost s Ukrajinou, ať už symbolicky, nebo praktickými kroky,“ vysvětlil v diskusi na CNN Prima News místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS). Zdůraznil, že chování Vladimira Putina silně odsuzuje a vymezuje se proti němu.

Demonstrantům vadila ukrajinská vlajka, přišli si to s odpůrci vyřídit

Domácí

Se zvolenou formou nesouzní ani části lidovců a Pirátů. „Kdyby bylo na mně, tak bych podobnou instalaci taky neudělal,“ řekl v diskusi 1. místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek.

„Osobně bych takovou instalaci nezvolil, zobrazování kohokoliv v pytli na mrtvoly mi přijde problematické,“ přidal se europoslanec za Piráty Marcel Kolaja.

Kdyby chtěl někdo něco takového instalovat, tak aktivisté, ne ministr vnitra
Jana Mračková Vildumetzová (ANO)

Nesmlouvavá je vůči iniciativě ministra opozice. „Je to obraz, který patří na sociální sítě, nikoliv na budovu ministerstva vnitra,“ řekl v diskusi místopředseda ANO Karel Havlíček, který to označil za Rakušanův „projev infantility“.

„Rozumím, že někdo může vůči někomu cítit nenávist, ale vrcholový politik by měl umět udržet emoce na uzdě. Toto se mi skutečně zdá za hranou,“ dodal.

Anketa

Pobuřuje vás podobizna ruského prezidenta Putina ve vaku na mrtvoly na budově ministerstva vnitra?
Ano
73,2 %
Ne, ale na vládní budově je nevhodná
15,6 %
Ne, ať je kdekoliv
11,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 59994 čtenářů.

„Myslím si, že je to velmi hloupé a není to hodno státníka. Kdyby chtěl někdo něco takového instalovat, tak aktivisté, ne ministr vnitra, který má zajistit bezpečnost státu,“ uvedla stínová ministryně vnitra za ANO Jana Mračková Vildumetzová.

Poslankyně za SPD Karla Maříková vyzvala Rakušana k rezignaci. Instalaci považuje za hanobení české vlajky. Svým činem podle ní ministr přispívá k polarizaci společnosti a plete si funkci ministra s aktivistou.

Rakušanův mluvčí Jakub Veinlich ujistil, že forma připomínky byla zkonzultována s bezpečnostními složkami. Výroba instalace vyšla na asi 50 tisíc korun. Iniciovat ji měl Rakušan se spolkem Dekomunizace.

„Víme, kdo je náš přítel, který krvácí i za naši svobodu. A také víme, kdo je náš nepřítel, a nenecháme ho ukrást pojem vlastenectví ani naši vlajku,“ uvedl ministr v pátek 28. října k vyvěšení instalace, která má odkazovat ke vzniku Československa a tehdejší odhodlanosti bránit svobodu a nezávislost. Na budově ministerstva na pražské Letné má viset minimálně do příštího pátku.

Rusko vydává starý snímek ze Slovinska za důkaz výroby ukrajinské špinavé bomby

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám