Hlavní obsah

Politici k úmrtí Wintona: Odešel slušný a statečný člověk

Právo, rsk, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Smrtí sira Nicholase Wintona, zachránce 669 dětí židovského původu, odešel statečný, skromný a slušný člověk, shodují se čeští politici. Winton zemřel ve středu ve věku 106 let.

Článek

„Byl to člověk, kterého jsem obdivoval pro jeho osobní statečnost,“ citoval hradní mluvčí Jiří Ovčáček slova prezidenta Miloše Zemana.

Podle premiéra a lídra ČSSD Bohuslava Sobotky zpráva o Wintonově smrti musela zasáhnout každého v Česku.

„Není to ani samotný vysoký počet zachráněných dětí, ale obětavost a soucit, se kterými se ve zdánlivě beznadějné situaci a děsivé době pustil do záchrany druhých, navíc v zemi, ve které byl vlastně cizincem. Nicolas Winton je pro mě vzorem skutečné lidskosti, nesmírné skromnosti a občanské statečnosti,“ sdělil Právu Sobotka.

O hrdinství mluvil vicepremiér a lídr ANO Andrej Babiš. „Pan Winton byl skutečný hrdina, zachránil stovky dětí před nacistickými hrůzami. To mu určitě dodávalo elán do života. Zemřel v úctyhodném věku. Upřímnou soustrast bych chtěl vzkázat nejen jeho nejbližší rodině, ale i všem, kterým pomohl,“ uvedl.

Vicepremiér a lídr KDU-ČSL Pavel Bělobrádek reagoval slovy: „Odešel skromný, nezištný a slušný člověk. U něj se naplnilo ono: ,Kdo zachrání člověka, zachrání svět´. Čest jeho památce.“

„To je mi osobně velmi líto, sir Winton ukázal skutečné hrdinství. To, jak by se měl chovat každý z nás, aby ve světě bylo lépe,“ řekl Právu místopředseda Sněmovny Petr Gazdík (STAN).

„Nicholas Winton patřil k velkým osobnostem 20 století. Člověk, který ukazuje, že velké činy se často odehrávají stranou veřejné pozornosti. Udělal správnou věc ve správnou chvíli, zachránil stovky životů, a bral to jako samozřejmost. Byl to ale mimořádně statečný čin, a o to větší obdiv si zaslouží, stejně jako naši vděčnost,“ řekl předseda ODS Petr Fiala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám